Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dystopi eller utopi i klimatfrågan?

Slutreplik

Sven Larsson, Tankesmedjan Omvända vär(l)den, replikerar i NA den 22 oktober vårt inlägg den 8 oktober. Han beskriver sina tidigare dystopiska inlägg som framtidshopp och vår artikel, där vi menar att nyfikenhet, optimism och kunskap är viktiga drivkrafter, som utopisk. Han anger vidare att vetenskapen är överens och att vi ska lyssna till Greta Thunberg och inte till det fåtal forskare han menar att vi lyfter fram vad gäller klimatfrågor.

Ingen kan förneka varken klimat eller naturliga klimatförändringar. Vi är klimatrealister, som kritiserar de överdrivna hoten som saknar stöd i vetenskapen annat än som hypoteser i datormodelleringar.

Så sent som på 1930-talet var det varmare än idag utan fossilt koldioxid.

Extremväder är inte värre eller vanligare. Havsnivån stiger med stabila 2 mm/år sedan mycket lång tid. 16 cm till år 2100. Under 400000 år har vi haft 4 istider med mellanliggande globala uppvärmningar till högre temperatur än idag. Trenden är allt lägre temperaturtoppar. Så sent som på 1930-talet var det varmare än idag utan fossilt koldioxid. https://www.svd.se/under-strecket-1938-den-aktuella-klimatforbattringen Isläget i Arktis är inom normalvariationen.

I boken ”Tänk om det blir kallare” lyfter Tege Tornvall en lista med namn på och kvalifikationer för 1.419 kvalificerade IPCC-kritiker världen runt. Av dem är (eller har varit) 1 216 forskare inom för klimatet relevanta ämnen. Därav har minst 150 arbetat för IPCC eller NASA, men vänder sig mot IPCC:s arbetssätt och slutsatser.

Nu i höst har 500 vetenskapsmän från hela världen skrivit till FN:s Generalsekreterare om att det inte finns något vetenskapligt underlag för en klimatkris och punkt för punkt redovisat vetenskapens nuvarande ståndpunkt.

Vi konstaterar vidare att man i den svenska debatten låter ärkebiskopen, filosofer, idrottsstjärnor, kulturpersonligheter och barn komma till tals ...

I tv-intervjuer har höga företrädare för FN inför Parismötet sagt, att de ser det som att vi för första gången har möjlighet, att införa ett nytt globalt ekonomiskt system. Att omfördela välståndet. (Christiana Figueres. Ottmar Edenhofer). Alltså inte en konspirationsteori.

Vi konstaterar vidare att man i den svenska debatten låter ärkebiskopen, filosofer, idrottsstjärnor, kulturpersonligheter och barn komma till tals men inte de klimatforskare som pekar på att bevisen är svaga för att vidta oerhört kostnadskrävande klimatåtgärder.

Jorden har upplevt oerhört större påfrestningar än de normala klimatförändringar vi upplever i dag.

Johan Rockström uttrycker i SvD 190223 att domedagsprofeterna har fel och i GP 191011 att det inte finns någon anledning till klimatångest. Man kan naturligtvis ställa sig frågan hur han kan uttrycka sig på detta sätt när han för många är den som just predikat domedagen och skapat klimatångest. Självklart har det att göra med att allt fler upptäcker att allt han och andra hotat med inte inträffat eller kommer att inträffa.

Jorden beräknas ha funnits i cirka 4,5 miljarder år och människan i cirka 200 000 år. Jorden har upplevt oerhört större påfrestningar än de normala klimatförändringar vi upplever i dag.

Vi har tillit till vetenskapen där den utövas fritt och sanningssökande.

Evert Andersson

Mats Kälvemark

Göran Wickström

fria debattörer

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel