Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eco-basen: "Eco Örebro kan upphöra"

Efter sex säsonger i ligan kastas Eco Örebro ut. Bakom beslutet ligger en otillräcklig ekonomi. "Vi hade hoppats på hjälp från kommunen", säger Eco-basen Stefan Johansson.

Frånsett första säsongen i ligan har Eco Örebro varit ett notoriskt bottenlag, kämpat hårt såväl med att få ihop det sportsligt som ekonomiskt.

Nu gick det inte längre. Svenska Basketförbundets liganämnd konstaterar att den budget Örebro presenterat inte håller för spel i högsta serien.

- Det handlar om garantier för ungefär en halv miljon kronor. Som varje år har vi presenterat en väldigt låg budget, som också godkänts, på två miljoner kronor i omsättning, berättar Stefan Johansson.

Så vad är skillnaden i år?- Av de två miljonerna har vi hittills inte kunnat ordna de garantier för en halv miljon som ligaledningen kräver.

Så sent som i förra veckan träffade ledningen för Eco Örebro kommunens företrädare Björn Sundin och Jonas Karlsson (s), med nedslående resultat.

- Utfallet blev noll för kommande säsong. Det är inte riktigt sant, eftersom vi redan fått ut det marknadsföringsbidrag som kommunen anser att vi är värda på 150 000 kronor i förskott för att rädda förra säsongen. Men lika väl får vi inte en krona till den säsong vi nu står inför, när vi i stället hade behövt en större insats.

Hur har kommunen argumenterat?- I princip ska elitidrott bära sig själv. Det håller vi med om. Ändå kan man diskutera premisserna för hur de sex-sju miljoner kronor som betalas ut i marknadsstöd fördelas. Men där har vi inte kommit någonstans.

Vad händer nu med Eco Örebro, finns risk för nedläggning?- Det finns två varianter. Om vi kan säkra 600 000-700 000 kronor att driva laget i division 1 och får till ett slagkraftigt lag där så kan vi göra det. Om det inte fungerar så finns ingen verksamhet kvar, då kan klubben upphöra, säger Johansson.

Eco Örebro, eller Örebro Basketklubb som klubben egentligen heter, är fristående i juridisk mening. Där finns enbart ett herrlag på seniornivå. Ungdomsverksamheten sköts av andra klubbar, företrädesvis KFUM Örebro, som har samarbetsavtal med Eco.

Spelarna i A-laget, i dagsläget sex-sju spelare, står under kontrakt, som förutsätter ligaspel. I nuläget upphör alltså de kontrakten att gälla.

- Det är tråkigt också med det sättet att vi hade en bra grund sportsligt, med en stomme och med Sveriges mest meriterade tränare Charles Barton som aktuell för att ta huvudansvaret.

- Utan ett elitlag blir det svårt att i längden försvara sportens position i Örebro. Det är extra tråkigt då vi attraherar en målgrupp naturligt som många andra vinteridrotter inte gör, säger Johansson, och talar då om invandrargrupper.

Hur känner du, som slitit med Eco Örebro i många år nu?- Det känns tomt och jättetungt. Det är svårt att smälta. Men jag kan inte säga att jag är extremt förvånad över beskedet från förbundet. Jag har hela tiden haft kontakt med ligarepresentanterna under processens gång. Vi har jobbat på och hoppats att kunna lösa situationen, men vi har inte fått ihop det.

Att kommunen inte vill gå in och hjälpa Eco Örebro och elitverksamheten är en sak som kan diskuteras. Klubben har inte varit något återkommande problembarn i sammanhanget, och där har många andra klubbar fått extra stöd i liknande situationer.

Men Eco som klubb har heller inte lyckats utveckla sin ekonomiska situation de här sex gångna åren?

- Det är sant. Vi hade behövt få lite mer sportslig framgång för att dra mer publik och attrahera sponsorer lokalt. Om vi kunnat öka från två till tre miljoner kronor i omsättning så hade det gjort en enorm skillnad. Då kan jag nästan garantera att vi varit med i slutspel. Det är klart att jag är förbannad över att vi inte lyckats bättre.

- Jag ser inget självändamål i att be kommunen om hjälp, det är det sista jag vill, man jag hade gärna sett att de haft en syn på det vi gör som något som är värt att gå in och stödja lite extra när vi nu hamnat i en tuff situation. Så som de gjort med många andra föreningar genom åren.

Går det att överklaga liganämndens beslut?- Nja, om någon skulle kasta in en miljon i kväll går det kanske. Men annars, nej, det ser jag inte att det går. Vi kommer inte att starta någon sådan process.