Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eco bryter med Harold – här är ersättaren

Hector Harold blev ingen succé i Eco Örebro. Nu bryter laget kontraktet med amerikanen, och ersättaren är redan klar.

Han hämtades in som Pierre Hamptons ersättare i mitten av oktober. Men ganska snabbt stod det klart att amerikanen Hector Harold inte skulle klara av att lyfta Eco till ett slutspelslag. Efter nio matcher snittar 24-åringen blygsamma 4,2 poäng och 3,9 returer och nu har Eco brutit kontraktet.

– Vi har försökt hitta en lösning på den här situationen i ett par veckor nu. Han hade ett bra CV och bra referenser, dessutom är det en bra kille som har skött sig exemplariskt. Men på plan har vi inte fått ut det vi önskat av honom. De importer vi satsar på måste ha spetskvalitet som tillför det lilla extra och det har han inte visat hos oss, säger Ecos ordförande Stefan Johansson och fortsätter:

– Det är också ett tecken på att svensk basket har gått framåt de senaste åren. Våra lag i Europa (den här säsongen Borås och Södertälje, reds anm) matchar bra mot internationellt motstånd från de större ligorna och nu kan inte en amerikan med hans meriter komma hit och dominera per automatik.

Ecos ansträngda ekonomi gör möjligheterna begränsade när det gäller att bryta ett kontrakt och ta in en ersättare mitt under säsongen. Harold hade gällande avtal säsongen ut, men efter en uppgörelse med hans agent lämnade han vid årsskiftet utan att belasta Ecos lönekonto under våren.

– Vi har haft en bra dialog med agenten och han tycker också situationen är tråkig. Vi har jobbat intensivt för en förändring och nu har det löst sig. Det enda vi betalar i fortsättningen är några administrativa kostnader, totalt några tusenlappar.

Därmed finns budget för att plocka in en ersättare. Och det är också precis vad klubben har gjort. På väg hem från bortamatchen mot Sundsvall tidigare i veckan plockade bussen upp Justin Baker på Arlanda. Amerikanen är 24 år, kommer närmast från try-outspel i Tyskland och har skrivit på för resten av säsongen.

– I Tyskland fick han inget kontrakt men tyska ligan är en helt annan nivå jämfört med den svenska. Det är positivt för oss att han har tränat i en bra miljö under hösten och kommer i bra form, säger Stefan Johansson.

Baker, som är 203 centimeter lång och väger 109 kilo, har redan gjort fyra säsonger utanför USA sedan han gick vidare från collegespel på Utah Valley. Förutom spel i Tyskland har han också varit i Danmark, Finland, Australien och Israel. Det var framförallt i Finland som han gjorde störst intryck på Eco-ledningen där han snittade 14 päng på 20 matcher under våren 2014.

Han finns alltså redan på plats och gör sin första träning med laget under lördagen. Nu pågår en kamp mot klockan för att hinna få alla papper klara till hemmamatchen mot Nässjö på fredan.

– Det brukar ta åtta-tio arbetsdagar att få allt klart och vi har tappat ett par dagar på grund av nyårshelgen. Men vi har i alla fall gjort vad vi kan, säger Stefan Johansson.

Om Baker inte hinner bli spelklar till matchen mot Nässjö sker den troliga Eco-debuten borta mot Luleå den 8 januari.