Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Effekter av coronavirusets framfart

 
Coronaviruset i Örebro län
Visa alla artiklar

Statsepidemiologen Anders Tegnell är en av många som på kort tid blivit rikskändis. Hans lugn och saklighet har varit en starkt bidragande orsak till att regering och oppositionspartier följt myndigheternas rekommendationer.

Sverige såväl som en stor mängd andra länder lever nu med effekter av att coronaviruset utbreds i olika hastighet och med hittills varierande mängd drabbade människor. Den mediala verksamheten är omfattande i Radio, TV, Press och Sociala medier.

Jag vill ta tillfället i akt att uttrycka min beundran inför alla inblandade myndigheter och deras frontfigurer och företrädare för regeringen, som flera gånger varje dag ställs inför allehanda frågor. Frågor omöjliga såväl som möjliga att besvara. En vanligt återkommande sådan rör varför Sverige inte gör som andra länder, till exempel när det gäller skolstängningar eller att sätta folk i karantän. Gång på gång ges tydliga svar på varför myndigheterna ger de råd som framförs till regeringen.

Regeringen med stöd av övriga partier har visat en osedvanligt konsekvent lyhördhet för vad experterna kommit fram till.

En sak som imponerat alldeles särskilt är de gånger verkligheten sett annorlunda ut än som förutsattes några dagar tidigare. Svaret har då rakt och enkelt varit att ”jag” hade fel. Inget är så trygghetsskapande som när experter och beslutsfattare vågar stå för att de gjorde en annan bedömning, men nu vet mer, därför blir beskedet ett annat.

Enligt svensk ordning styr regeringen landet genom sina myndigheter. Regeringen med stöd av övriga partier har visat en osedvanligt konsekvent lyhördhet för vad experterna kommit fram till.

Situationens allvar har åstadkommit minskad lust att göra partipolitiska vinster på att tycka annorlunda. Imponerande och bra för möjligheterna att uppnå resultat i kampen mot sjukdomen.

En som betytt mycket, tillsammans med många andra, för att det blivit så är just Anders Tegnell.

Anders Svärd

Kumla

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel