Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter 19 ungdoms- och juniormedaljer – nu ska Filip Danielsson ta tuffa steget: "Kan ta flera år"

Han tog 19 medaljer i ungdoms- och junior-SM, varav nio guld, och körde två JVM.
Men nu är Filip Danielsson senior – och då väntar en tuffare verklighet.
– Det är väldigt svårt att säga vad man räcker till, säger Örebroskidåkaren.

På fredag drar längdskidsäsongen igång på allvar.

Hela den svenska eliten samlas i Bruksvallarna för tävlingar tre dagar i rad. För den yppersta eliten – Marcus Hellner, Charlotta Kalla och gänget – är det mest en testtävling, för andra handlar det om att positionera sig i kampen om platser i världscup, skandinavisk cup och inför vinterns mästerskap.

Och för somliga är det ett test av var de står som skidåkare, över huvud taget.

Som för Filip Danielsson. 20-åringen från Vedevåg har gått från att vara en av Sveriges största talanger (19 medaljer i ungdoms- och junior-SM) via att vara en av världens bästa juniorer (två JVM med dubbla topp tio-placeringar) till att nu kliva upp som senior.

LÄS MER: Gräfnings Karlslundsdebut, Impolas världscupjakt och tre som jagar JVM – här är allt att hålla koll på i Bruksvallarna

Steget från junior till senior är tufft i alla konditionsidrotter – hjärta, lungor, muskler och uthållighet tar tid att bygga upp – och möjligen svårare i just längdskidåkning än någon annanstans. En dubbel världsmästare och OS-segrare som Johan Olsson gjorde exempelvis sitt första VM först på sin femte seniorsäsong (och var då 19:e som bäst individuellt) och tog sitt första VM-guld några dagar innan han fyllde 33.

– Det är väldigt svårt att säga vad man räcker till. Jag får känna av lite, se vad jag är kapabel till, vad jag klarar av, säger Danielsson.

Hur lång tid tar det att etablera sig som senior?

– Det beror på ... Viktor (Thorn, Ulricehamnsåkaren som liksom Danielsson är förstaårssenior men redan fått en plats i A-landslaget) klarade det ju av det på noll år, men för andra kan det ta flera år. Men jag tar det år för år, i alla fall.

Som ett mellansteg finns U23-VM, som avgörs på de gamla OS-banorna i Soldier Hollow, utanför Salt Lake City, 30 januari–5 februari. Men även dit är konkurrensen tuff – Sverige har sex platser i truppen på herrsidan, bara fyra får starta i varje gren.

– Det är det mästerskapet osm är vinterns stora mål, det är det jag siktar på. Det känns realistiskt, säger Danielsson.

LÄS MER: Axel Ekström gjorde VC-debut

Vedevågskillen är, tillsammans med bland andra utvecklingslandslagets Axel Ekström, en del av Garphyttans gyllene generation som håvat in medaljer på juniorsidan senaste åren och bland annat skrivit historia med tre raka JSM-guld i stafett.

Men inför årets säsong har han bytt till Torsbyklubben SK Bore, där han bland annat blir klubbkompis med Kopparbergsbördiga bröderna Bill och Bob Impola.

– Jag tog studenten efter fyra år på skidgymnasiet i somras, men valde att bo kvar i Torsby och då kändes det naturligt och som ett bra tillfälle att byta klubb. Vi är åtta seniorer som satsar i klubben, ett bra gäng med träningskompisar och det känns som jag kommer kunna utvecklas här, säger Danielsson.

LÄS MER: Klar för JVM – trots formsvackan: "Vet vad jag måste göra"

Delar av träningsgruppen körde en träningstävling i skidtunneln i Torsby, tillsammans med nuvarande eleverna på Stjerneskolans skidgymnasium, och Bob vann minuten före Bill medan Filip var ytterligare 20 sekunder bakom på tredje plats.

– Bob körde jäkligt bra, trots att han säger att han ska satsa mer på långlopp i vinter. Men det kändes bra att gå ungefär jämnt mot Bill. Kroppen har känts rätt bra på slutet, och jag har inte haft en sjukdag på hela försäsongen. Jag har bara haft lite problem med ryggen som gör att jag står över sprinten på söndag, men annars är det inga problem, säger Danielsson.

Tävlingarna i Bruksvallarna inleds med individuella distanstävlingar i fristil på fredagen, med gigantiska startfält. 103 kör damernas femkilometerslopp, 257 är anmälda till herrarnas tävling över tio kilometer. På lördag är det individuella tävlingar i klassisk stil över tio respektive 15 kilometer, och på söndag avslutas helgen med sprinttävlingar i klassisk stil.

– Men jag kommer inte toppa formen till Bruksvallarna, utan det är nästa helg, i Idre, som jag vill visa resultat. Men jag fokuserar förstås på att köra så bra som möjligt i alla tävlingar.