Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter Björklunds tal på Stortorget: Äntligen vaknar den liberala kämpaglöden!

Efter 12 år som partiordförande vore det inte konstigt om Jan Björklund (L) förlorat lite av sin politiska stuns. Men på Stortorget i Örebro levererade han ett liberalt brandtal.

Annons

Det är fullt förståeligt om Jan Björklund är trött och oinspirerad. Det har varit många tunga år för partiet som försökt att göra anspråk på liberalismen. Ingen skulle klandra honom om han, nu när han meddelat sin avgång, bara väntar på att få plocka ner namnskylten från dörren, kavla ner skjortan och boka en "All inclusive" på Mallorca. Och visst, han har varit lika blek och ospännande som sitt parti på sistone.

Mot den bakgrunden var det en ren fröjd att se Björklund ta plats på scenen på Stortorget i Örebro, tillsammans med lokala riksdagsledamoten Johan Pehrson, under onsdagen. Borta var politikern som går på tomgång, tillbaka var den gamla Björklund – han som med passion, glöd och övertygelse propagerar för de liberala kärnvärdena.

När det handlar EU så visar partiet sannerligen upp sin liberala själ

Den blygsamma skaran av örebroare som hade samlats framför valstugan på torget fick alla uppleva partiledaren i sitt esse: i ett brandtal för det europeiska samarbetet, för frihet, öppenhet och gemenskap. Björklund lyfte upp det gränsöverskridande arbetet mot kriminalitet, liksom de viktiga gemensamma insatserna för klimatet. Han passade även på att slå ett slag för den inre marknaden, som vi i dag bekvämt tar för given men som för inte alls länge sedan tedde sig som en utopi.

Det går att säga mycket om den inhemska politik som Liberalerna driver och huruvida deras politiska förslag alltid kan kläs i liberal skrud. Men när det kommer till EU så visar partiet sannerligen upp sin liberala själ. Det är inte bara Björklund som levererar i EU-debatter. Under gårdagens panelsamtal som arrangerades av NA på Karolinska skolan i Örebro, visade Anders Rehnberg, EU- och utrikespolitisk talesperson i LUF, upp samma liberala glöd och övertygelse när han propagerade för sina framtidsvisioner om ett friare, mer inkluderande Europa.

Det vore en förlust och ett liberalt nederlag om partiet inte finns representerade i Europaparlamentet efter söndagens val.