Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter Ernsts sommar-tv: ”Politiker i Hallsberg begår övergrepp mot demokratin”

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Annons

Kommunstyrelsen i Hallsberg har gjort bort sig ordentligt. Orsaken är den annons som kommunstyrelsen publicerade i NA förra lördagen. Där smutskastas en grupp invånare i kommunen och beskylls för både det ena och det andra. Politikerna har med andra ord använt skattepengar för att offentligt kränka en grupp medborgare. Ett bedrövligt beteende och ett övergrepp mot demokratin.

Bakgrunden är sommarens tv-serie om Kånsta kvarn. Den har blivit rikskänd genom journalisten Ernst Kirchsteiger som byggt om delar av kvarnen till ett fritidshus. Ernst är en av Sveriges mest folkkära programledare och intresset för hem, inredning och matlagning har aldrig varit större. Går det dessutom att kombinera konceptet med det svenska kulturarvet så är succén given.

Det är bara ett problem. Kommunen, som äger kvarnen, glömde kontakta samtliga närliggande fastighetsägare om den bygglovsansökan som lämnats in inför ombyggnaden. Enligt lag ska alla kända sakägare informeras och få chans att yttra sig. När informationen uteblev överklagade den oinformerade fastighetsägaren bygglovet och fick rätt av länsstyrelsen med stöd av plan- och bygglagen. Därmed blev bygglovet ogiltigt.

Det här rapporterade NA och många andra medier om i efterhand under hösten och en del av de boende i och omkring Kånsta protesterade mot ombyggnaden av kvarnen. Kommunstyrelsen i Hallsberg beskriver det här som ”negativa skriverier” i annonsen. Den skriver också att det är ett fåtal personer som protesterat och att kritiken ”fått orimliga proportioner”. Till sist anklagar politikerna de protesterande medborgarna för att vara orsaken till att TV 4 valde en annan inspelningsplats än kvarnen för Ernst julprogram.

Sen när började kommuner att skuldbelägga en grupp medborgare offentligt?

Kritiken mot annonsen har inte låtit vänta på sig. Faktum är att den här typen av utspel från de högst styrande i en kommun måste vara unikt.  Sen när började kommuner att ifrågasätta medborgarnas rätt att tycka i olika frågor? Sen när började kommuner att skuldbelägga en grupp medborgare offentligt?

Det finns också faktafel i annonsen. Ett fåtal personer är i verkligheten ett 50-tal aktiva, troligtvis är ännu fler passiva motståndare. Personer som nu känner sig utpekade och kränkta.

Kommunledningen glömmer också bort att informera i annonsen att det kostade invånarna i Hallsberg 580 000 kr för att få TV4 och Ernst att komma och filma i kvarnen. Det är så det fungerar. Kommunerna slåss om att få tv-bolag att göra inspelningar för att på så vis få bra marknadsföring.

Annonsen påminner om medeltidens skampåle.

Annonsen påminner om medeltidens skampåle. De som inte tycker som de som styr ska hängas ut och hånas. Känns inte så modernt. Yttrandefrihet är viktigt för demokratin. Då ska inte politikerna, som ska företräda demokratin och ett öppet samhälle, aktivt arbeta för att inskränka människors möjlighet att uttrycka sig.