Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter förrymd hund: Varnar för att importera gatuhundar

Importera inte gatuhundar till Sverige. Det uppmanar länsstyrelsen efter att ha sett flera fall av hundar som mår dåligt av att flytta hit och bli husdjur.

Länsstyrelsen går nu ut och varnar för att köpa in gatuhundar till Sverige. Detta efter att en Örebroare sedan flera veckor tillbaka förgäves försöker fånga in sin importerade hund som rymt.

– Det finns en problematik kring de här hundarna, eftersom de oftast inte är i skick varken att resa långt eller tas med till ett hem. De är ofta helt enkelt inte socialiserade och väldigt rädda och stressade, säger Elina Åsbjer, länsveterinär.

Hon berättar om ett fall nyligen där en person hade köpt en hund i tron att den var van vid både barn och katter. När hunden kom till sitt nya hem visade det sig i stället att den hade allvarliga skador på ett bakben och var därför väldigt aggressiv.

– Det slutade med att den fick avlivas och ägaren kände sig påhoppad av folk tyckte att det var fel. Det är väldigt komplext alltihop, säger Elina Åsbjer.

Hunden som nu har rymt i Örebro ska dock inte vara farlig, enligt Elina Åsbjer.

– Det är mer ett problem för själva hunden, som är rädd och stressad och inte mår bra. Den håller sig hyfsat i närheten men ägarna har inte lyckats få tag i den.