Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter granaten i Dalkarlsberg – landshövdingen efterlyser klarare lagstiftning

Artikel 13 av 14
Granaten i Dalkarlsberg
Visa alla artiklar

Oskadliggörandet av granaten i Dalkarlsberg drog ut på tiden – nu efterlyser polis, räddningstjänst och landshövdingen en tydligare lagstiftning.

I en skrivelse till inrikesminister Anders Ygeman, signerad av landshövdingen, brandchef Per-Ove Staberyd och polisområdeschef Bo Andersson konstateras nu att granaten i Dalkarlsberg kunnat hanteras snabbare om det fanns en tydligare lagstiftning att använda sig av.

Det var den sjätte maj 2016 som polisen uppmärksammades om en granat på en privat fastighet i Nora. Enligt uppgift hade granaten legat på fastigheten i cirka 85 år, barn hade lekt med granaten och den ska även ha fungerat som både grindstolpe och monument. När herrgårdens nya ägare tog kontakt med polisen visade det sig att granaten kunde innehålla sprängämnen.

Eftersom att det inte gick att utesluta att granaten var skarp, och det inte heller gick att flytta den, återstod alternativet att oskadliggöra den. Och det var här det blev problematiskt, enligt skrivelsen.

Dels var kostnadsfrågor och ansvarsfördelningen oklart utifrån lagstiftningen. I ett tidigt skede planerades en insats 15 juni 2016, där Länsstyrelsen, polisen och räddningstjänsten var inkopplade, men eftersom att rättsläget var oklart fick insatsen avbrytas.

Först den andra november kunde granaten oskadliggöras. I skrivelsen konstateras att kostnaderna för oskadliggörandet blev omfattande.

”Vid denna typ av händelse borde det finnas en tydligare lagstiftning att använda sig av. Anledningen till att det blev en så omfattande process av detta var just otydlighet i lagstiftningar. Efter många diskussioner kunde insatsen genomföras tack vare att LSO kunde tillämpas under insatsdagen och att polisen tog ansvar för oskadliggörandet trots att det inte är fastställt i lagstiftningen”, avslutas skrivelsen.

Det är landshövding Maria Larsson, polisområdeschef Bo Andersson och brandchef Per-Ove Staberyd som signerat skrivelsen som skickats till justitieminster Morgan Johansson, inrikesminister Anders Ygeman och utredare Jan-Åke Björklund, regeringskansliet.

Läs mer:

Granat i trädgård - försvaret kallas in

Granatlarm: Hel by utanför Nora töms

Granaten toppen av ammunitionsberg

Känner oss bortglömda av Nora”

Polisen: Nu ska granaten sprängas

Inga risker tas vid Dalkarlsbergs herrgård – "beredda på det värsta"

Många boende i Dalkarlsberg överraskade över att granaten var skarp

Se granaten sprängas: "Den var skarp och det finns sprängämnesrester kvar"

Nu vill byn ha tillbaka sin granat – och skapa "Granatens dag"