Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter historisk medaljskörd – Örebros truppgymnaster nominerade till Guldklockan igen: "Har varit ett superår"

Artikel 6 av 8
Guldklockan 2016
Visa alla artiklar

Åtta Örebrogymnaster vann det största som går att vinna. Nu vill de ta andra Guldklockan på tre år.
– Det här året har varit... Ja herregud, säger Ylva Zelleroth.

Det är få idrottare som kan mäta sig med Örebros truppgymnaster Johanna Kluge, Elvira Wictorsson, Simone Rothe, Mimmi Johansson, Mikaela Jörhag, Stina Johansson, Ylva Zelleroth och Maria Davidsson.

– Det här har varit ett superår och gympan blev sjukt uppmärksammad efter att vi vann två EM–guld i mix– och i damklassen. Vi vann även vårt första SM–guld med vårt damlag. Och sen blev mixlaget nominerat till "årets lag" på Idrottsgalan. Så vi är verkligen värda en nominering till Guldklockan också, säger Ylva Zelleroth som tävlade i mixlaget på EM i Slovenien.

Fyra gånger tidigare under de 80 år som Guldklockan funnits har gymnastiken premierats. 2014 tilldelades Evelin Bülow, Johanna Kluge, Simone Rothe och Elvira Wictorsson NA:s Guldklocka efter EM–guldet på Island. 1989 fick Sofia Hedman klockan för sitt NM–guld i rytmisk sportgymnastik. Arne Carlsson vann 1946 och Helmut Röhnisch var den förste gymnasten som fick Guldklockan år 1945.

– Att vi blir nominerade till Guldklockan en andra gång är verkligen skitkul och oväntat. Det står ju att man ska ha gjort något utöver det vanliga för att förtjäna att bli nominerad en andra gång, säger Johanna Kluge som vann Guldklockan 2014.

Och under detta år har truppgymnasterna verkligen presterat utöver det vanliga.

Ylva Zelleroth och Maria Davidsson från Örebro, som tävlade i mixlaget nere i Slovenien, slog poängrekord redan i kvalomgången. 60,0 är det bästa resultat som någonsin har presterats av ett mixlag, och i finalen kammade Sverige hem vinsten med poängen 59,816.

Och damlaget med Örebrogymnasterna Johanna Kluge, Elvira Wictorsson, Simone Rothe, Mimmi Johansson, Mikaela Jörhag och Stina Johansson var inte sämre. Finalen avgjordes efter en riktig rysare då Sverige knep guldet i det sista fristående momentet. Efter att ha presterat tredje bästa poängen i tumbling bakom Island och Danmark, lyckades Sverige hämta upp sig mot slutet och tog första platsen på 57,250 i poäng. 0,234 poäng före Island.

– Det här året har varit... Ja herregud! Vi hade så många gymnaster från Örebro med i landslaget, bara det var sjukt kul. Och att alla fick med sig ett EM–guld hem var ju extremt kul, säger Ylva Zelleroth.

Utöver de två EM–gulden tog även damlaget hem sitt efterlängtade första SM–guld i truppgymnastik.

– Ja, vi har ju haft en lång lista med SM–silver. Vi var på hälarna och nära att vinna 2010, 2011, 2012 och 2013. Det var dags för ett guld, säger Johanna Kluge och skrattar.

Så efter EM– och SM–guld, vad satsar ni på härnäst?

– Att försvara medaljerna så klart! Och att ta en plats på NM nästa år. För det guldet saknas fortfarande, säger Kluge.

Och vad var nyckeln till er framgång i år?

– Örebros gymnastikförening tycker jag är mycket framgångsrika i att ta fram bra gymnaster. Vi har dedikerade tränare (Alexander Forsberg, Alexandra Nyström och Johanna Råberg) som jobbar med oss på heltid. Och vi har lyckats ha turen med oss att få in rätt personer i ÖGF som älskar gympa och som vill satsa, säger Zelleroth.

Och vad tycker ni om de andra kandidaterna i Guldklockan?

– Lisa Dahlkvist tycker jag är den starkaste vinnaren efter hennes OS–silver. Men efter att ha läst på lite om de andra tycker jag också att alla har gjort stora prestationer. Alla är värdiga vinnare, säger Kluge.

Guldklockekandidat nummer fyra: Örebros truppgymnaster

Namn: Johanna Kluge, Elvira Wictorsson, Simone Rothe, Mimmi Johansson, Mikaela Jörhag, Stina Johansson, Ylva Zelleroth och Maria Davidsson.

Idrott: Truppgymnastik, dam– och mixlag.

Klubb: ÖGF, Örebro gymnastikförening.Meriter 2016: EM-guld damlaget, EM-guld mixlaget, SM-Guld