Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter karriären som proffsboxare – Åsa landade i Nora

Hon har fightats mot Laila Ali i ringen, hon har mästarbälte i boxning, hon är journalist, hon har fil kand i litterturvetenskap och hon har skrivit två böcker. Nu har den tidigare proffsboxaren Åsa Sandell öppnat ett boxningsgym i Nora.

På området Bryggeriet i Nora hittar vi Kombox. Det är namnet på Åsa Sandells boxningsgym.

– Jag har målat väggarna här i samma röda färg som väggarna på Gleasons gym i New York, säger hon.

Gleasons är en av de klassiska träningslokalerna i USA för boxning och här har många storheter i branschen tränat, bland annat Åsa.

Hon har haft stora framgångar i boxning med fyra SM-guld, ett NM-guld, ett EM-guld samt ett mästarbälte, WBE-bältet, som hon erövrade 2007 när hon besegrade Dakota Stone i ringen.

Men boxning var ett ganska sent intresse i livet för Åsa.

– Jag började träna boxning först när jag var 28 år. För mig blev boxningen en mental resa och ett sätt att lära känna mig själv och där jag lärde mig att ta ansvar.

Från början var det basket och KFUM Örebro som gällde för tjejen som växte upp i Lillån utanför Örebro.

– Men jag slutade med basket i 19-20-årsåldern. Sedan rörde jag inte på mig knappt någonting i åtta år innan jag började träna boxning. Och min boxningskarriär blev sedan för mig en revansch på min stympade basketkarriär.

År 1995 gick hon sin första match i ringen.

– Jag vann. Jag gick egentligen bara in i ringen och slog och slog men min motståndares tränare kastade snart in handduken. Och så blev jag fast i boxningen och ville bara försöka bli så bra som möjligt.

År 2005 gick hon den berömda matchen mot Laila Ali, Muhammad Alis dotter.

– Min promotor i USA hörde av sig två veckor innan matchen och frågade om jag ville möta Laila Ali. Då hade jag redan gått några proffsmatcher. Och jag tänkte först att det här går aldrig. Men jag svarade ja och vi möttes i Berlin under en mycket stor pressbevakning.

– Och matchen gick bra, jag hade ledningen ett tag i början men i femte ronden bröt domaren matchen och jag förlorade.

År 2009 lämnade Åsa New York och karriären som proffsboxare och flyttade tillbaka till Sverige. Då hade hon precis skrivit sin första bok "Bakom garden - Ett boxarliv i tio ronder”.

Och sedan januari 2016 bor hon med maken Per och dottern Vera i Nora.

– Vi hade hyrt ett torp här i Nora i två somrar. Och vi bodde då i Stockholm i en tvåa. Det var trångt och det var dyrt. Och vi tyckte att det var så fint i Nora.

Sommaren 2015 bestämde sig familjen för att flytta hit.

– Och när jag bestämmer mig för något så brukar jag se till att genomföra den idén ganska fort.

På hösten 2015 hittade de ett hus i Nora som de gillade och som var till salu och det blev affär. I mars i år öppnade Åsa sitt boxningsgym Kombox i Nora. Hon hade då tidigare haft ett gym i Stockholm.

– Nu tränar jag tre grupper i veckan. Jag har startat en barngrupp och har även tänkt att få igång en seniorgrupp i boxning.

Mer om Åsa Sandell:

I februari 2016 släppte Åsa sin andra bok "Den tuffaste ronden. En personlig historia om abort, missfall, IVF och äggdonation". Just nu jobbar hon med sin tredje bok.

Som journalist har hon jobbat på Dagens Nyheter, Expressen, Svensk Idrott och Helsingborgs Dagblad.

Åsa har varit med i Mästarnas Mästare i SVT och är i vinter med för andra året i SVT:s "På spåret" tillsammans med fotbollsdomaren Jonas Eriksson.

Åsa Sandell är obesegrad i boxning på svensk mark med vinster mot bland andra boxarna Anna Laurell och Anna Ingman.