Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter kritiken: Banorna ändrade

 
SM-veckan 2015
Visa alla artiklar

Efter kritiken mot Mattsabacken ändras nu banorna både i längdskidor och draghund.

Många befarade en masskrasch i den första, branta utförskörningen nedför Mattsabacken i onsdagens skiathlontävlingar vid längdskid-SM i Ånnaboda.

Men efter kritiken som framkom på tisdagens träning ändrades banorna. Utförslöpan, den efterföljande 180-graderskurvan och den tunga uppförsbacken, ströks på det första varvet i både dam- och herrloppet, vilket förkortade banan med drygt 500 meter. Däremot finns backen kvar på de tre sista varven i damtävlingen och de sju sista i herrtävlingen, då klungan förväntas vara mer utdragen och risken för krascher inte är lika stor.

NA:s Mats Carlsvärd skriver i NA.s direktrapport från tävlingen: "När åkarna provåkte banan i går var det många som vurpade i botten av Mattsabacken. Då fanns den en oro för allvarliga olyckor under dagens tävling. Men det undveks tack vare två åtgärder från arrangörerna. På det första varvet på skiathlontävlingen, när det är som mest trångt, skippades helt enkelt Mattsabacken. Dessutom fraktades i går kväll mer snö till kurvan så att den kunde doseras kraftigare. Klokt! Inga svåra vurpor rapporterades under damloppet."

Även banorna i draghund har ändrats på grund av kritiken mot backen. Samtliga draghundsdistanser kommer nu i stället att avgörs på en fyra kilometer lång varvbana i stället för en femkilometersslinga, där Mattsabacken är helt struken.

"Efter provkörning beslutades att stryka en del av början av banan pga en alltför brant och lång utförsbacke", skriver Svenska draghundsportförbundet på sin hemsida.