Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter kritiken – Sixten kung i Helsingfors

Förre ÖSK-tränaren Sixten Boström var hårt kritiserad när hans HJK slogs ut ur CHampions league-kvalet. Men på söndagen blev Boström duschad när HJK säkrade sin 26:e ligatitel.

Den 8 juni förra sommaren blev det klart att Sixten Boström, som ledde ÖSK från 2008 och förde laget till lilla silvret 2010, inte fick fortsatt förtroende som ÖSK-tränare och ersattes av Peo Ljung. Detta efter en vårsäsong där det mesta gått emot och ÖSK låg på jumboplats.

Den 9 oktober i fjol blev det klart att Boström tog över storklubben HJK från Helsingfors. Kontraktet skrev på två plus ett år och började gälla från och med årets säsong. Boström fick bästa möjliga förutsättningar för att föra HJK till den 26:e ligatiteln. Förvisso åldrade men likväl stora namn som Mikael Forssell (Chelsea, Borussia Mönchengladbach, Birmingham och Hannover) och Teemu Tainio (före detta Auxerre, Tottenham, Sunderland, Birmingham, Ajax och New York Red Bulls) värvades in.

Men i somras var kritiken mot Boström hård. Detta då HJK överraskande slogs ut av estniska Nömme Kalju i den andra omgången av Champions league-kvalet.

Boström fick dock behålla jobbet. Och efter HJK:s 3–0-seger mot Rops stod det klart att HJK, trots att två omgångar återstår av Veikkausliiga, kunde fira sin femte raka ligatitel och den 26:e totalt.

Hufvudstadsbladet skriver på nätet att Boström kom till presskonferensen efter matchen "Våt som en dränkt katt" efter att spelarna bjudit honom på "ett inte helt frivilligt bad ".

– Väldigt skönt att guldet är i hamn. För mig är guldet det första så visst är jag glad, säger Boström som menar att sommaren, efter förlusten i Europa, var tung.

– Efter förlusten i Champions league-kvalet mot Nömme Kalju kändes det rätt tomt i några dagar.