Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter mitt eget huvud

Agneta Pleijel och Magnus Wetterholm är helt rätt i tiden. Feminism är högaktuell under detta supervalår och kvinnlig representation diskuteras överallt.

Då ger Stadra Teater en föreställning om Agneta Horn (1629-1672), som i programbladet kallas för Sveriges första moderna kvinnliga författare.

Agneta Pleijels nyskrivna drama rymmer, liksom 2012 års ”Hör musiken – söker efter orden” om Hjalmar Gullberg, individens grubbel över och kamp för frihet, rättvisa och jämställdhet. Ämnen som i Pleijels pjäs känns högst tankeväckande än i dag.

Agneta Horn gav inte efter för sin samtids orättvisa moral och levnadsregler. Precis som pjäsens titel deklamerar levde hon efter sitt eget huvud.

Kajsa Linderholm gör en strålande insats som denna viljestarka kvinna. En karaktär som trots miserabel uppväxt inte viker sig, utan upprätthåller en vitalitet och ett intellekt i en värld där kvinnor är omyndiga och utan officiell makt. Kajsa Linderholm gestaltar sorg, frustration, glädje och ilska med trovärdighet och nyans. Hon ger tillsammans med lika fantastiska Gunilla Orvelius pjäsens kvinnliga roller kraft i sann feministisk anda. Orvelius i framför allt rollen som drottning Kristina. Men hon spelar också tre andra kvinnor.

Magnus Wetterholm är förstås alltid lika charmant i sitt skådespeleri. I år i hela tre olika roller. Rune Jakobsson har även han tre manliga kostymer att fylla ut. Bodil Carr Granlid slår till med fyra. Och det är väl just i axlande av fler roller för en och samma skådespelare som det lilla minuset infinner sig. De fyra skådespelarna ges inte tillfälle att helt gå in i en enda roll. Det är synd på pjäsens synnerligen fina och samtidigt mustiga figurer. Nu lyckas ändå de fyra bra i sina byten, men hur mycket bättre kunde det inte blivit?

Återigen har Magnus Wetterholm och hans Stadra sommarscen lyckats lyfta fram ett författarskap från vår svenska litteraturhistoria. En kulturgärning utöver det vanliga.