Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter nya succén – Ekström får köra sistasträckan i stafetten: "Känns riktigt spännande"

Poäng i världscupdebuten – ny stark insats på lördagen.
Nu belönas Garphytteåkaren Axel Ekström med tunga uppdraget att köra sistasträckan för Sverige i söndagens stafett.
– Jag ska gå in och göra min grej, optimera min åktid, säger han.

Annons

I världscupdebuten i Davos förra lördagen körde Garphyttans Axel Ekström, 21, in på 28:e plats och tog poäng i den individuella tävlingen över tre mil i Davos.I lördagens 16 kilometer långa lopp i La Clusaz gällde masstart, och därmed ett betydligt mer ogynnsamt läge för den lågt rankade nykomlingen som fick starta långt bak i klungan – från 62:a position av 80 startande på den smala och korta konstsnöslingan som kördes åtta varv.

– Huvudmålet var att göra det bästa av situationen, och jag försökte ta mig fram så fort som möjligt utan att göra något dumt som att bryta grejer eller gå toksnabbt. Och det gick bra, jag tog mig ganska snabbt upp till position 30–40. Men på fjärde varvet blev jag rätt trött, för det var en jobbig bana med tre tuffa backar varje varv, och på femte–sjätte–sjunde försökte jag återhämta mig för att få till en bra avslutning, berättar Ekström på telefon från de franska alperna.

Ut på sista varvet var Ekström 33:a, bara 2,5 sekunder från 30:e-platsen som ger sista världscuppoängen, men över sista krönet och ned till mål tappade han två åkare och slutade på 35:e plats, nio sekunder från poäng och 1.47 bakom norrmannen Finn HågenKrogh som spurtade ned sin världscupledande landsman Martin Johnsrud Sundby om segern.

– Jag hade häng på 30:e-platsen ett tag, men det var många starka åkare runtomkring. Det är bara att gratulera dem. Jag gjorde det jag kunde, det räckte långt och utifrån den startposition jag hade är jag jädrigt nöjd, säger Ekström.

Landslagsledningen, med förbundskapten Rikard Grip, såg också att Ekström gjorde ett betydligt bättre lopp än resultatlistan visar – och efter två råstarka insatser i Garphyttesonens två första världscupdeltävlingar får han nu köra den prestigefyllda sistasträckan i söndagens stafett över 4x8 kilometer.

Svenske stjärnan Johan Olsson väljer att stå över stafetten, och därför kör sprintstjärnan Emil Jönsson förstasträckan, succémannen Jens Burman – som på lördagen återigen var bäste svensk och topp tio – andrasträckan och Martin Johansson tar hand om tredje. Sedan är det upp till Ekström att förvalta läget på sista, mot idel VM-medaljörer som lördagens segrare Finn Hågen Krogh, Sergej Ustiugov, Federico Pellegrino, Ville Nousiainen och Maurice Manificat som avslutar för Norge, Ryssland, Italien, Finland respektive hemmanationen Frankrike.

– Klart det är stort att få göra en stafett, och att få köra sista sträckan. Det känns riktigt spännande, säger Ekström.

– Samtidigt kan jag inte göra mer än mitt bästa. Vi har haft en bra dialog inom laget, och vi vet alla att jag kommer gå in och göra allt jag kan, sedan får vi se hur långt det räcker. Jag får se hur det ser ut när jag växlar, och sedan får jag ta det därifrån, göra min grej och optimera min åktid. Jag ska göra allt för att återhämta mig efter dagens lopp och göra en solid insats.

Tävlingen startar 12.30, och som vanligt körs de två första sträckorna i klassisk stil och de två avslutande i fristil. Tävlingen avgörs på samma tvåkilometersbana som lördagens lopp, där varje varv har 72 meters stigning fördelat på tre backar.