Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter ÖSK:s utredning - provspelet blir av

Turerna kring provspelaren Donald Ngoma har tagit en ny vändning.

- Det är så mycket som pekar på att allt är totalt falska uppgifter, säger Peo Ljung till NA sent på söndagskvällen.

Det var på söndagsförmiddagens träning som ÖSK-tränaren berättade att klubben övervägde att avrbryta provspelet innan det ens hunnit påbörjas.  Anledningen var att ÖSK fått kännedom om ett par nyhetsartiklar, publicerade i oktober, på en nyhetssajt i Zimbabwe. I dessa pekades mittfältaren ut som misstänkt hustrumisshandlare och allmänt våldsam.

Uppgifterna togs på stort allvar. Hela söndagen ägnades åt att undersöka sanningshalten i påståendena. Peo Ljung avstod exempelvis att närvara på eftermiddagens träning för att kunna lägga all energi på att få fram fakta. Samtidigt satt Donald Ngoma på ett flygplan på väg att landa i Lissabon för vidare bussfärd till Algarvekusten dit han beräknades anlända vid 23-tiden svensk tid.

Några timmar innan dess hade Peo Ljung och hans kollegors arbete gett resultat.

- Det är så mycket som pekar på att allt är totalt falska uppgifter, säger ÖSK-tränaren till NA sent på söndagskvällen.

Enligt ÖSK:s egen utredning har följande hänt:

Donald Ngomo spelar i FC Platinum. Inför en viktig match skrev en supporter till ett rivaliserande lag påhittade uppgifter om motståndarlagets stjärna på sin privata facebooksida. Han utformade texten som en nyhetsartikel och la in en bild på ett ansikte som råkat illa ut.

En journalist i Zimbabwe hittade texten och kopierade den rakt av på den aktuella nyhetssajten. Men han insåg snabbt sitt misstag.

- Journalisten gick ut och bad om ursäkt strax efteråt, berättar Peo Ljung.

Bilden som illustrerar texten föreställer heller inte Ngomos hustru. Bilden är hämtad från nätet och ansiktet tillhör den amerikanska sångaren Rihanna efter att hon misshandlats 2009.

- Ngomo är fortfarande gift med sin fru, berättar Peo Ljung.

Under dagen fick ÖSK också hela den falska historien bekräftad av Platinums president som också ska skriva ett officiellt utlåtande på detta.

- Allt detta förklarar också varför inga andra tidningar i Zimbabwe har skrivit om misstankarna mot Donald. Han är ju ändå landslagsman och tillhör en toppklubb. Det förklarar ju också varför det inte finns några citat i de aktuella artiklarna; varken från polis, åklagare, klubben, spelaren eller hans hustru.

Peo Ljung vill ändå lägga in en liten, liten reservation innan han andas ut.

- Jag väntar fortfarande på hans egen version. Men det är så mycket som inte stämmer att jag nog kan säga att vi kommer låta honom provspela. I alla fall de tre dagar vi har kvar i Portugal.

Följ också händelseutvecklingen på na.se under måndagen.

Läs mer om turerna i måndagens NA, papperstidningen eller köp den som e-tidning nedan.