Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter Springares debattinlägg: Nu skärper rikspolischefen polisens datorregler

Artikel 50 av 68
Peter Springares inlägg på Facebook
Visa alla artiklar

Peter Springares debattinlägg om invandrare och brott har fått rikspolischefen Dan Eliasson att skärpa reglerna för hur polisen får använda de egna datorsystemen uppger Svt.

Annons

Peter Springare har själv uppgett att han har använt polisens datasystem för att samla in statistik till sin debattartikel i Nerikes Allehanda. Något som polismyndigheten har anmält som dataintrång eftersom poliser bara får använda system för polisiärt arbete. Och nu har det också fått rikspolischefen Dan Eliasson att reagera.

" I slutändan handlar det här om en trovärdighetsfråga. Det är viktigt att allmänheten har förtroende för att våra system endast används i den polisiära verksamheten", säger Mats Nyhlén, presstalesman i region Bergslagen i samma artikel.

Dan Eliasson har gjort en skrivelse som har gått ut till 30 000 anställda i hela landet. Där skriver han att polisens datasystem bara får användas i ärenden som är direkt kopplade till polisarbetet.

Egentligen inget nytt, påpekar Mats Nyhlén, men han säger också att frågan har blivit mer aktuell eftersom Peter Springare har använt sig av uppgifter från datasystemen när han har debatterat kopplingen mellan invandring och brott.

" Vad han gör som privatperson är helt upp till honom. Men man får inte använda polisens system för att kunna göra privata debattinlägg", säger Mats Nyhlén till Svt.

Läs också:

Springares svar efter nya polisanmälan

Hur en ensam individs sanning blev bilden av Sverige

För prenumeranter och Plus-kunder:

Polisen: "Ska man låta bli att anmäla för att det handlar om Springare?"

Juristen – det får polisen inte söka på i sina register: "Går att kontrollera"

Här hittar du alla artiklar om Peter Springare