Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter succén – Bob Impola fick inte plats på tåget: "Får hoppas att det kommer en buss"

Femma i premiären. Ledare av långloppsvärldscupens ungdomstävling. Men Bob Impola svävar inte iväg.
– Förväntningarna ökar inte av det här, men nu kan jag känna mig trygg i att jobbet jag lägger ned fungerar, säger skidåkaren från Kopparberg.

Dagen efter genombrottet som gett eko i hela skidvärlden var Bob Impola, 24, tillbaka i vardagen igen. När NA fick tag i honom på söndagseftermiddagen satt han på en busshållsplats på Arlanda och väntade.

– Vi trodde man skulle kunna köpa en tågbiljett på plats, men de var ju slut, så nu hoppas vi att det kommer en buss, säger Bob och suckar.

Men väntan, och hela resan från Livigno via Stockholm hem till lägenheten i Torsby, går förstås bra mycket lättare med lördagens succélopp tryggt nedpackat i handbagaget.

Det vari långloppsvärldscupen Ski classics premiär, 30 kilometer långa La Sgambeda, som Impola dundrade rätt in i världseliten med en femteplats – i sin debut som proffs för Team Serneke. Därtill var Impola bäste svensk och tog över den rosa ledartröjan i långloppsvärldscupens ungdomstävling för åkare upp till 26 år.

– Mitt mål inför säsongen var att åka i den rosa tröjan någon gång och att bli topp tio i något av loppen, men att klara av båda målen direkt … Det hade jag aldrig trott, säger han.Impola fick, efter en prolog han själv beskriver som ”skit”, starta långt bak i premiärloppet, men arbetade sig upp under de tre första sexkilometersvarven och låg sedan i täten och kontrollerade händelserna under de sista tolv kilometerna. Först i mitten av sista backen tvingades han släppa tätduon Tord Asle Gjerdalen och Ilja Tjernousov.

– Jag fastnade bakom John Kristian Dahl i backen. Han kroknade och jag fick gå ut bakom Petter Eliassen. Sedan försökte jag återhämta mig i nedförsbacken mot mål, men när jag klev på igen kom det en riktig syrasmäll i efterhand, och jag var rätt klen in på upploppet. Jag höll ju ändå till femte plats, och det var inte helt värdelöst, säger Impola.

”Inte helt värdelöst”? Du blev femma i proffsdebuten!

– Haha, det var inte så jag menade. Alltså, jag kunde ha fått till en bättre spurt, men det här var naturligtvis hur bra som helst. Jag är sjukt nöjd.

Vad betyder en sådan här premiär för resten av säsongen?

– Förväntningarna ökar inte av det här, men nu kan jag känna mig trygg i att jobbet jag lägger ned fungerar.

Mycket media som jagat dig efter den här succédebuten?

– Eh, nej. Det är bara du som ringt … (skratt).

Elva deltävlingar återstår i långloppsvärldscupen, härnäst väntar fem mil långa kinesiska Vasaloppet, en tävling Impola kört tre gånger tidigare och som han vann 2015, medan få andra proffsåkare över huvud taget varit i Kina eftersom tävling aldrig tidigare ingått i cupen.

– Om det gör mig till favorit? Nä, det finns säkert rätt så många mer meriterade åkare än mig som kommer åka dit just den här gången. Men jag kanske får vara med i förhandssnacket den här gången. Och i och med att jag leder ungdomstävling får jag starta längst fram, så det kommer bli lite skillnad mot den här helgen.

Vilka tävlingar ser du annars mest fram emot i vinter?

– Marcialonga har jag aldrig åkt förut, och det ser ju jäkligt fint ut på tv-bilderna. Att vara med i den avslutningen (nästan 200 höjdmeter sista 2,5 kilometerna, upp till målet i Cavalese) skulle det vara roligaste man gjort.