Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Efterfrågan har upphört"

Kunderna uteblir efter besked om ehec-smittan i Sverige.
-  Det här är jättejobbigt, men vi har full respekt för Livsmedelsverkets beslut, säger Robert Sundström som är en de drabbade groddodlarna.

Igår uppdagades det att en person i Sverige har smittats av samma allvarliga ehec-typ som drabbat Tyskland och Frankrike. Livsmedelsverket har gått ut med rekommendationer att inte äta råa groddar och stora partier groddar är återkallade. Robert Sundström, ägare och producent på Grogården i Örebro, har groddar som sin huvudsakliga näring:

- Det här är jättejobbigt, men vi har full respekt för Livsmedelsverkets beslut. Det är absolut viktigast att få fram säkra livsmedel. Det är okej att ha stängt ett tag, säger Robert Sundström.

Ehec dör i 70 graderSundström odlar lika mycket groddar året om och nu får han kasta mycket eftersom efterfrågan har upphört. Det gäller inte bara honom utan alla odlare i hela Sverige. Groddarna odlas inomhus i konsumentförpackningar och det tar drygt en vecka för dem att växa upp. Det handlar om 3000 förpackningar. Robert Sundström påpekar att det inte finns något saluförbud utan det är bara ett råd från Livsmedelsverket:

- Sverige är ensamma om att pastörisera fröna och det gör dem säkra enligt de kunskaper vi har. Ehec dör i 70 grader och vi sänker ner fröna i 80 grader, berättar Robert Sundström.

Väntar på bevisNu går odlarna i väntans tider:

- Vi vill veta om det här har med groddar att göra och det är viktigt att leta efter källan. Alla vi som odlar i Sverige har tidigare i veckan suttit i telefonmöte med Lantbrukarnas Riksförbund och vi har nu en kontaktperson för den som vill veta mer om det som händer, avslutar Robert Sundström med att säga.