Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efterlysning: Akutboenden till studenter i höst

Snart är de här – höstens nya studenter. Och många av dem saknar ännu boende.

Terminsstarten står för dörren och med den ett inflöde av nya studenter till staden.

– Det är alltid många som hör av sig i början för att de är oroliga och vet inte om de har någonstans att bo, säger Matilda Lundström, vice ordförande med studiesocialt ansvar, vid Örebro studentkår.

Kåren har i veckan lagt ut efterlysningar i sociala medier där tillfälliga bostadslösningar sökes för studenter som ännu inte löst sin boendesituation.

– Förra året var det 80 studenter som vi hjälpte med akutboende och året innan var det 135, vi tror att det blir liknande siffror i år, säger Matilda Lundström.

Hon berättar att projektet med akutboenden ännu är i startgroparna, projektledarna börjar först 16 augusti.

– Då kommer de att börja ta in hyreskontrakt och hitta hyresvärdar för våra akutboenden. Vi har redan fått in tio kontrakt vilket är jättebra men vi hoppas så klart att vi ska få in fler.

Kraven för att få ett akutboende är att du är en ny student vid Örebro universitet, medlem i studentkåren och att du står i Öbos bostadsgaranti. Har du eller erbjuds du en bostad hos Öbo ska du tacka ja annars förlorar du möjligheten till akutboende.

Från och med 22 augusti kommer studenter utan bostad att kunna söka akutboende hos kåren.

– Man kommer till oss och får ett akutboende från någon av våra hyresvärdar, säger Matilda Lundström.

Akutboendena är en sista utväg för de studenter som inte löst boende på annat vis. Därför varierar utbudet i boendena och vissa innebär att du sover på en soffa medan andra erbjuder eget rum.

– Hyresvärdarna kan vara allt från studenter till familjer som har rum lediga efter att barnen flyttat ut, eller någon som egentligen inte har plats men som hyr ut en soffa, säger Matilda Lundström.

Studenterna betalar 500 kronor i veckan för akutboendet, en summa som betalas i klump när studenten flyttar vidare till annan adress.

Vill du ställa upp som akutboende skriver du ut och fyller i ett kontrakt på studentkårens hemsida och skickar eller lämnar in det till kåren.

För att lösa boendesituationen för studenterna efterlyser Matilda Lundström större variation i utbudet av studentlägenheter.

– Det behövs självklart fler studentlägenheter och det behövs mer variation på lägenheterna. Det finns de som behöver större boenden än små ettor, säger hon och fortsätter:

– Studentlägenheterna i dag kan inte tillfredsställa allas behov.