Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eftersträva en tillväxt i jämvikt

Replik

I jakten på välfärd trasar vi i rasande takt sönder väven som är en förutsättning för vår överlevnad skriver Britt Eklöf i NA den 21 maj med anledning av FN:s dag för Biologisk Mångfald. Strävan efter att få det bättre är en bärande del i människans DNA och ska uppmuntras.

Villkoret är dock att det sker i samklang med planetens villkor och där ligger kruxet. Vi måste flytta fokus från att bygga vår välfärd på en ökad förbrukning av jordens resurser, som skapar frånväxt i stället för tillväxt, till en tillväxt på varor och tjänster som återställer jämvikten i naturen.

Att på sin fritid odla eget mat liksom att ta tillvara skogens produkter av bär, svamp, vilt, sav med mera minskar behovet av friskvård och transporter. Att på sin fritid vara aktiv inom idrotts, kultur och bildnings rörelser får oss att må bättre än vid lönearbete för att köpa mer materiell välfärd. Att staten satsar mer på social trygghet, utbildning och föreningsliv minskar behov av en våldsapparat i form av rättsväsende, poliser, domstolar och fängelser.

Försvaret av jordens oändliga resurser är en nödvändig del av vårt strävande efter tillväxt som en ökad nytta för jordens befolkning. Hittills har vi gjort slut på ren luft, rent vatten, markernas växtkraft, floran och faunans växtkraft som på min gymnasietid fortfarande betraktades som oändliga det vill säga gratis.

Våra tillväxt möjligheter är oändliga bara vi utformar dem i samklang med de förutsättningar som vår planet tillhandahåller.

Kick Leijnse

samhällsekonom

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel