Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Egen energi viktig för att kunna ge

Som anhörig är det lätt att bara tänka på andra och glömma bort sina egna behov. Men att ta hand om sig själv är också viktigt för att orka med. Det menade Johanna Kagerup som i går föreläste i Equmeniakyrkan i Hallsberg.

Annons
Föreläser. Johanna Kagerup föreläste i Equmeniakyrkan (före detta Missionskyrkan) om att hitta energi, styrka och lugn för den som är anhörig. Foto: Veronica Svensson

- Alla härinne ger mycket. Men i dag handlar det om att hitta energi, lugn och styrka till dig själv. Om man inte fyller på sig själv och sina behov är det svårt att ge till andra, sa Johanna Kagerup, som är coach inom personlig utveckling, när hon inledde föreläsningen i Equmeniakyrkan på tisdagseftermiddagen.

Drygt 40 personer satt i publiken. Att tänka på vad som ger en energi är viktigt för alla, speciellt i dagens samhälle, menade Johanna.

– Att vi ständigt är uppkopplade och nåbara är en av mänsklighetens största förändringar. Vi behöver pauser och medvetenhet i nuet i bland.

För att må bra är det viktigt att fylla på sitt energikonto. Vad som ger energi är individuellt, som ens egna intressen och människor i ens närhet. Några gemensamma avgörande faktorerna för energinivån nämns också, som är sömn, fysisk rörelse, kost, våra tankar, andning och lugna stunder, utomhusvistelser, social gemenskap och kulturella upplevelser såsom musik, teater, film och litteratur.

– Vilken av de här faktorerna är du mest nöjd med i ditt liv? Och vilken skulle du vilja ha mer av, frågade Johanna publiken.

Stresshantering, självförtroende, självkänsla och självkännedom diskuterades också under föreläsningen, och publiken fick göra fler övningar, såsom andningsövningar och berätta om vad de gjort bra under det senaste dygnet.

– Det är så lätt att tänka på det man inte hann med eller att man skulle gjort något annorlunda. Men det är också viktigt att tänka på det man gjort bra. Det behöver inte va stort, ibland var det bra att man ens orkade upp på morgonen eller lagade lunch fast man egentligen inte orkade, sa Johanna.

När publiken skulle tänka på de tre viktigaste personerna i sitt liv, räcktes inte en enda hand upp på frågan om någon inkluderat sig själv bland de tre personerna.

–Du är den viktigaste personen i ditt liv, kom i håg det.

En av besökarna på föreläsningen var Ragnhild Bäckman, som var nöjd.

– Jag tycker det här är väldigt intressant. Mycket använder jag redan, till exempel att andas rätt och se till att ta promenader. Även om man känner sig trött får man kraft när man går ut, sa Ragnhild. Hon poängterade också hur viktigt det är att ta sig ut och delta på sociala aktiviteter.

Föreläsningen arrangerades av anhörigstöd på social- och arbetsmarknadsförvaltningen i Hallsberg, tillsammans med Väntjänsten och Studieförbundet Vuxenskolan.

Johanna Kagerup föreläser om energi, lugn och styrka för anhöriga på Equmeniakyrkan i Hallsberg.
Annons