Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ehrling: Plötsligt blev det väldigt trångt för Kinberg Batra mellan Löfven och Åkesson

Artikel 2 av 4
S-kongressen 2017
Visa alla artiklar

I Göteborg pågår Socialdemokraternas partikongress för fullt. Temat är "Trygghet i en ny tid". Ledarskribent Gabriel Ehrling bevakar förhandlingarna på plats.

Även om det på senare tid har varit svårt att tro det, så är Anna Kinberg Batra (M) en av landets mer liberala politiker. Åtminstone var hon en gång det. Ja, som ung riksdagsledamot motionerade hon år 2001 till och med för fri invandring.

Men med ett partiledarskap följer så klart behovet av realpolitiska anpassningar och Moderaterna har det senaste året visat att man inte tvekar att dagtinga med sina (tidigare?) värderingar. (I den mån de nu en gång var partiets, eller bara den tidigare partiledningens.)

De moderata partistrategerna har varit övertygade om att enda vägen framåt är att stoppa väljarflykten till Sverigedemokraterna, och man har därför argumenterat för både ”flyktingpaus” och för att alliansen bör fälla regeringen tillsammans med SD.

På söndagseftermiddagen hölls sett viktigt politiskt tal i Sverige. Det innehöll, bland inte så mycket annat krav på:

Hårdare tag mot terrorism och terrorfinansiering.

Hårdare tag mot gängbrottslighet och vardagsbrott.

Hårdare tag mot personer som attackerar blåljuspersonal.

Hårdare tag mot hedersförtryck och krav på att skolor ska bli fria från ”religiösa inslag” (vagt, men ändå).

Det innehöll också:

Löften om att ”rensa bort” vapnen från gatorna och fördubblade minimistraff för grova vapenbrott.

Löften om slopade straffnedsättningar för unga vuxna och inrättande av särskilda jourdomstolar för att snabbt lagföra ungdomsbrottslingar.

Det var ett tal som bars av formuleringar som ”gör din plikt – kräv din rätt”, ”alla som fått avslag ska återvända hem” och ”Sverige ska aldrig tillbaka till situationen vi var i under flyktingkrisen – aldrig!”.

Talet hölls inte av Anna Kinberg Batra (M).

Var det då Jimmie Åkesson (SD)?

Eller kanske Ebba Busch Thor (KD)?

Nej, så här låter numer Socialdemokraterna under ledning av statsminister Stefan Löfven, som anlände till partikongressen i Göteborg under söndagseftermiddagen och nu enhälligt valts om som partiordförande. ”Ordning och reda” är den nya (auktoritära?) socialdemokratins valspråk. Och detta ska gälla, inte bara som tidigare i statsfinanserna, utan i:

Migrationspolitiken (få ska hit, färre ska få stanna, resten ska ut).

Skolan (hattar, mössor, [religiösa sjalar?] och mobiltelefoner ska av?)

Välfärden (”storbolagen” ska ut?).

Så vad ska Anna Kinberg Batra ta sig till nu?