Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ekblom gasar vidare i ny bil

Fredrik Ekblom har vunnit STCC tre gånger. I fjol var han knappt med på banan i en VW Scirocco driven av biogas.

– Det var mycket strul, och jag tror att Volkswagen underskattade STCC lite. I år kommer vi med helt annan slagkraft, säger Ekblom.

Örebroaren fyller 40 i höst och hoppas vara tillbaka och slåss om topplatserna i STCC i år.

Fjolårsbilen har modifierats på ett antal punkter, och mitt i säsongen sätter han sig i en helt ny bil.

– Att det krånglade i fjol hade egentligen inte med biogasdriften att göra. Det var en rad andra tekniska problem som ställde till det. De är inget konstigt i en ny satsning, och jag hoppas att tror att vi lärt oss mycket av fjolåret. Mitt mål är att vara med och slåss när det drar ihop sig till final i oktober, säger Fredrik.

Han och kollegan i Team biogas.se, Patrik Olsson, har redan hunnit testa de förbättrade bilarna på Volkswagens egen testbana i Tyskland.

– Det kändes väldigt bra initialt. Allt klickade som det ska. Men jag har inte kört bilen på en riktig racerbana, och vet inte alls hur den står sig i konkurrensen. Men förutsättningarna känns bra, och de resurser vi har i teamet är bättre än jag någonsin haft tidigare i STCC, säger Fredrik.

Inleder på Jyllandsringen

Banracingens toppklass i Sverige inleder på Jyllandsringen i Danmark den 24-25 april. Till fjärde deltävlingen, i Göteborg i början av juni, kommer Ekblom och Olsson sitta i helt nya bilar.

– De är byggda för att klara tät racing bättre, och är förhoppningsvis ytterligare lite snabbare. Men det stora hoppet tror jag att vi gör från start med de förbättrade fjolårsbilarna.

Modifieringarna handlar om nya hjulupphängningar, växellåda, stötdämpare och motorelektronik.

Du var som bäst femma i ett race i fjol. Tror du fortfarande på projektet?

– Ja, absolut. Vi har den värsta tiden bakom oss. Första året var jobbigt, men det var väntat. Nu har vi åtgärdat många problem, och siktar mot toppen.

STCC 2010

24-25 april: Jyllandsringen, Danmark.

7-8 maj: Ring Knutstorp.

21-22 maj: Karlskoga.

4-5 juni: Göteborg.

9-10 juli: Falkenberg

13-14 augusti: Karlskoga.

4-5 september: Jyllandsringen, Danmark.

17-18 september:

Ring Knutstorp.

1-2 oktober: Mantorp.