Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ekblom: "Kokar ned till att jag missade en skylt"

Fredrik Ekblom missade att stanna på en våg – och fick alla sin kvalresultat strukna. Nu berättar Örebroföraren själv om tabben som gjorde att han tvingades starta sist i båda söndagens VM-race.

Det var på väg in i depån efter ett misslyckat kval – där Örebroföraren Fredrik Ekblom fastnade i trafik i den andra kvalomgången och fick sitt enda flygande förstört vilket gjorde att han satte sämsta tiden och var sist av de tolv förarna som tagit sig dit – som han missade att stanna och väga bilen, vilket gjorde att han diskvalificerades från kvalet, fick alla sina resultat strukna, och tvingades starta från 17:e och sista ruta, i stället för tolfte, i båda söndagens WTCC-race i Slovakien.

– Det kokar ned till att jag missade en skylt. De väljer ett antal bilar att väga in efter varje pass, och då tänder de en lampa och visar ens startnummer vid infarten till depån. När den lyser ska man svänga in till vågen. I STCC är det alltid någon som står och pekar in en, men de är inget försvar. Jag vet om hur det fungerar här, jag har blivit vägd förut, säger Ekblom.

– Men den här gången hade vi dessutom haft ett struligt kval, problem med tajmingen, och därför höll vi på att prata en väldigt massa över radion. Jag var irriterad över att det inte hade gått som vi hoppades. Så ... Ja, jag missade skylten.

Från den hopplösa sistaplatsen lyckades Ekblom ändå köra upp sig till tionde plats i första racet och nionde i det andra, som blev nionde respektive åttonde sedan teamkompisen Thed Björk Bang-Melchior fått sina raceresultat strukna efter att hans bil inte gått igenom besiktningen efter racet. Placeringar som gav sex VM-poäng.

– Jag har fortfarande kvar lite intorkad svett i pannan (skratt). Det är alltid svårt i racing när man kvalar dåligt, men jag körde om några, fick med mig några poäng och mycket erfarenhet. Skönt att få komma i mål i båda racen, säger Ekblom.

Två deltävlingar in i den jättesatsning som är tänkt att ge Volvo ett VM-guld 2018 utmanar Björk och Ekblom redan de etablerade teamen och förarna. Men än är Ekblom inte nöjd.

– Det är många som tycker att det går jätte bra för oss, och det är klart att den här helgen var ett fall framåt om man tittar på helheten, och vi har bra racetempo, det skiljer bara tiondelar mellan alla i topp tolv under racen.  Men vi måste bli bättre på kvalen, hur man optimerar allt där. De andra teamen har nycklar de hittat dit, hur man kramar ur ett optimalt varv ur nya däck, och det har vi inte hittat än. Det handlar om allt från tajming, när man ska vara på banan, till hör man förbereder däcken, bilen, allting, säger Ekblom.

Nästa deltävling körs redan nästa helg, 23–24 april, på Hungaroring i Budapest.