Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ekblom och Björk snabbast i STCC-test

Säsongens första STCC-test. Då såg det ut som det brukar: Fredrik Ekblom och Thed Björk i topp. Richard Göransson fick bara tillåtelse att köra sex varv – och fick stryk av prins Carl Philip.

Annons

På skånska Knutstorp inleddes årets STCC-säsong på onsdagen med tester.

Och att döma av dem fortsätter Volvodominansen som såg teamet ta fyra av fem topplatser i mästerskapet 2013.

Fredrik Ekblom, örebroaren som är trefaldig STCC-mästare som även vann TTA 2012 men bara var femma i fjol, var snabbast av alla med regerande mästaren Thed Björk, Karlskoga, tre hundradelar bakom. Björk hann med 85 varv, Ekblom 72.

– Det har varit en jäkligt kul testdag där vi har kunnat gå igenom hela programmet som var tänkt. Även om det kanske kommer att gå en sekund snabbare i morgon var jag snabbast idag och det känns alltid bra, säger Ekblom i ett pressmeddelande.

– Det känns jättebra, säger han. De tre hundradelarna bjuder jag på, det viktiga är att vi hann igenom hela programmet vilket sällan brukar vara fallet, säger Björk i samma pressmeddelande.

Fjolårstvåan och fyrfaldige mästaren Richard Göransson, som inför årets säsong bytt bil och stall från BMW och WestCoast Racing mot Saab och Team Tidö.

Göransson noterade som bäst en varvtid som var nästan tre sekunder sämre än Ekbloms bästa – och över en sekund sämre än prins Carl Philips bästa varv. Till eftermiddagssessionen kom Göransson inte ut alls.

Men allt detta hade sin förklaring:

- I årets STCC-tester får vi etablerade förare bara köra två av tre dagar på Knutstorp. Vi har valt att köra torsdag-fredag men fick tillåtelse att köra sex varv i dag för att kalibrera vår nybyggda bil, påpekar Göransson.

Totalt deltog tio bilar i testet, som fortsätter i morgon, torsdag.