Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ekblom om tunga VM-helgen: "Mest frustrerande tiden"

Fredrik Ekblom och Thed Björk Bang-Melchior hade en tung WTCC-helg i Moskva, och var aldrig nära några VM-poäng.

Annons

Framför allt var det vädret som spelade Volvostallet Polestar Cyan Racing, med örebroaren Fredrik Ekblom och karlskogingen Thed Björk Bang-Melchior som förare, ett spratt.

Efter att ha testat bra i torrt väder både fredag och lördag – Björk hade femte bästa tid båda dagarna – öppnade sig himlen under kvalet, och gjorde att förarna var långt efter täten och tvingades starta från 13:e respektive 15:e plats av de 17 bilarna i söndagens båda race. Resultatet? En tolfteplats som bäst, långt från VM-poäng.

– Det här är den tuffaste perioden för en racerförare i ett nytt program, när man känner att man böjrar närma sig bilens sanna potential men i stället tvingas ta två kliv bakåt för att längre fram kunna ta ett framåt. Situationen vi är i just nu är ganska enkel, vi behöver fler tester och speciellt på blött underlag, säger Ekblom i ett pressmeddelande..

För när första racet väl skulle börja öppnade sig himlen över Moskva igen – och det vräkte ned så till den milda grad att starten på loppet sköts framåt. Och när det väl startade tvingades både Ekblom och Björk att göra det från depån – eftersom de valt att gå i depå och byta däck i slutet av det första formationsvarvet.

Bara några varv in i det första racet tvingades Björk dessutom bryta på grund av tekniska bekymmer, medan Ekblom tog sig runt och slutade på 13:e plats, tre placeringar och nästan tio sekunder från VM-poäng.

Björks bil lagades till andra racet, där han på grund av reperationerna tvingades starta sist, och efter att åter ha tvingats i depå på grund av en incident i starten – där en del av chassit bak på bilen blev hängande lös – slutade Karlskogaföraren på 15:e plats där, medan Ekblom lyckades ta sig upp till tolfte.

– Ser man till resultatet är det här en helg man bara vill glömma, men man får titta på vad vi lärt oss – vi har tagit ett avgörande steg framåt när det gäller blöta förhållanden om man jämför med racen i Marrakech. Det är fortfarande en lång väg kvar för att nå dit vi vill med bilen, men vi kommer att komma dit i sinom tid. Jag åker från Ryssland med en stark tillit till att vi är på rätt väg inför resten av säsongen och framför allt inför nästa år, säger Björk i samma pressmeddelande..

Nicky Catsburg blev helgens stora vinnare. Den nederländske Ladaföraren vann lördagens kval och körde upp sig från tionde till andra placering i första racet, och vann sedan det andra, hans första WTCC-seger i karriären.

WTCC-säsongen fortsätter med Portugals VM-deltävling om två veckor.

Läs NA:s egna intervjuer med Ekblom och Björk i måndagens NA, papperstidningen och e-tidningen!