Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ekblom slagen på mållinjen

(ny version16.15)
STCC-finalen på Mantorp Park blev precis den rysare som alla förutspått. Chevrolet-föraren Rickard Rydell snuvade Fredrik Ekblom på titeln efter en dramatisk kamp.

Annons

Rickard Rydell startade i pole position i det första loppet närmast jagad av tre biogasbilar - Johan Kristoffersson, Fredrik Ekblom och Patrik Olsson.

Rydell höll nerverna i styr och tog starten före Kristoffersson och med Ekblom som trea. Efter något varv signalerade Ekblom att han ville förbi sin stallkompis Kristoffersson som snällt lämnade en lucka.

Loppet blev sedan odramatiskt och inför det andra loppet tog Rydell över ledningen i mästerskapet, fem poäng före Ekblom.

Eftersom man vänder på startordningen för de åtta bästa stod Ekblom och Rydell sida vid sida, i fjärde startled, i det andra loppet.

Det blev ett lopp med mycket tjuv och rackarspel, inte minst från de båda guldjagande teamens inhyrda hjälpryttare.

Ekbloms "livvakt" Thed Björk tog starten samtidigt som Ekblom körde upp sig till fjärde plats medan Rydell låg sjua i början av loppet. Ekblom var i det läget mästare med en poäng.

Men så tryckte Rydells danske "livvakt" Michael Nykjaer ut Ekbloms stallkompis Patrik Olsson i en kurva så att Rydell kunde smita upp på femte plats.

Biogasteamet svarade då med att Thed Björk backade bakåt i fältet för att gå hårt åt Rydell. Men det slutade med att Rydell gav Björk en tryckare så att något hände med Theds bil.

I slutet kom säkerhetsbilen ut på banan och med dryga varvet kvar låg Ekblom trea och Rydell fyra. Ekblom behövde ta en placering för att vinna sitt fjärde guld men örebroaren fick aldrig slagläge på Robert Dahlgren och Mattias Andersson i täten. Rydell bevakade sin fjärdeplats, jagad av Patrik Olsson, och vann mästerskapet på 229 poäng. Ekblom blev silvermedaljör på 227.

- Det gick inte. En andra och en tredjeplats är egentligen en bra helg men det räcker inte. Det känns jäkligt jobbigt, säger Ekblom till ViasatSport.

Att Volkswagen vann teammästerskapet var en klen tröst.

Örebroaren Richard Göransson slutade sexa i mästerskapet med 115 poäng.

Läs mer i måndagens NA, papperstidningen!