Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ekbloms bil tyngre i Danmark

Frustrationen var stor bland konkurrenterna när Fredrik Ekblom flög fram i sin ”månraket” på Gelleråsen i Karlskoga och vann den senaste STCC-tävlingen.
Nu tvingas Ekblom stoppa in 60 kilos extravikt, och sänka turbotrycket, i sin superbil på Jyllandsringen i Danmark.

Annons

– Jag kan förstå att de andra var frustrerade. När vi får det att stämma går bilen jäkligt fort, säger Fredrik.

Det var en och annan syrlig kommentar på Gelleråsen när Volkswagen-teamet firade stora triumfer.

– Det går inte att rå på dem som det är nu. De tar oss med 15–20 meter bara på rakan. Som förare vill jag bli bedömd för att jag gör ett bra jobb. Inte för att någon annan har en turbo, sade exempelvis Thed Björk.

Medan övriga bilar kör på alkylat eller etanol så använder Ekbloms team biogas. Ett miljövänligt drivmedel som är cirka 20 procent mindre effektivt än vanlig bensin. För att kompensera det är biogasteamet det enda som får tävla med turbo. Eftersom det är något av ett försöksprojekt så är reglerna lite godtyckliga. STCC AB, som driver serien, känner sig fram från tävling till tävling.

60 kilo tyngre

När STCC för andra gången den här säsongen gör en avstickare till Jyllandsringen så är Ekbloms bil alltså 60 kilo tyngre än senaste. Dessutom sänks turbo-trycket från 2,3 till 2,2. Kanske innebär det även att kritiken från konkurrenterna minskar.

– Vi har jobbat hårt och försöker hela tiden hålla oss till reglementet. Vi har höga toppar och djupa dalar. Vi har vunnit två tävlingar och tagit två pole position på hela säsongen så man kan inte påstå att vi varit överlägsna. Jag fattar inte att de andra tycker att det är så besvärligt, säger Fredrik.

Utmanar GöranssonDen trefaldige mästaren utmanar nu på allvar toppduon Richard Göransson och Robert Dahlgren om årets titel när tre deltävlingar – sex lopp – återstår.

Göransson leder på 177 poäng före Dahlgren på 170 och med Ekblom på tredje plats med 156.

– Vi har en skälig chans, och ambitionen är att vinna mästerskapet. Richard har bästa läget men med lite tur kör vi hem det här. Vi har vind i seglen, säger den snart 40-årige örebroaren.

I premiären i våras blev Fredrik femma och nia i loppen på Jyllandsringen.

– Jag har ingen aning om vad det kan bli det här gången. Allt från topp-tre till nia igen. Vi gillar inte banor med långa kurvor och det här är en sådan bana.

I dag står kval på programmet och de båda loppen körs i morgon.