Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ekborg hemlig gästartist i capricen

Hemlige gästartisten Anders Ekborg, nya dirigenten Lena Svensson och nykomlingen Martin Almgren stod i centrum när manskören Harmoni gav sin 27:e caprice den gångna helgen. De tre föreställningarna lockade 1 700 åskådare och de var nöjda att döma av ovationerna.

– Det är alltid lite spännande att se hur man blir mottagen av publiken, säger Anders Ekborg, känd både som skådespelare och sångare. Den här gången var det lite extra spännande eftersom jag var hemlig gäst och fått gömma mig på hotellet.

Publiken applåderade

Gästartisten hade bara sjungit några ord i första låten när publiken började applådera. Alla eventuella nervtrådar släppte på en gång. Ackompanjerad av gitarrist Bengt Magnusson framförde Anders Ekborg låtar av bland andra Sting och Andrew Lloyd Webber.

– Jag gillar att sjunga med körer, säger Anders. Det har gått över förväntan att sjunga tillsammans med Harmoni, som jag tycker är en duktig amatörkör.

Gästartisten konstaterade att det i Lindesberg som på många andra ställen finns talanger. Han tycker att Stefan Jansson var bra som estradör och berömde även Martin Almgren, som sjöng en låt solo.

– Den grabben har en fantastisk röst.

Anders Ekborg började sjunga för 15 år sedan. Efter hans medverkan i musikalen Kristina från Duvemåla har han till 60–70 procent ägnat sig åt sång. Övrig tid har han varit skådespelare.

– Sång och skådespel är en perfekt kombination för själen.

”Hur roligt som helst”

Årets caprice var också debut för Lena Svensson som dirigent efter Ann-Christin Wassberg, som varit med många år. Lena nöjde sig inte med att dirigera utan sjöng också ett Monica Zetterlund-medley.

– Det här är hur roligt som helst, säger hon. Jag tycker det är en stor upplevelse att få vara med. Första föreställningen gick bättre än vad jag tänkt mig.

Lena är lågmäld om sin egen insats och betydelse för kören. Däremot pratar hon om kören och de framsteg den gjort sedan hon kom till Harmoni.

– Vi har jobbat med teknik regelbundet och det har gett resultat, säger Lena Svensson. Jag tänker fortsätta dirigera kören och hoppas få vara med på capricen också nästa år.

Arne Eriksson är en av många som varit med i kören många år. Han gjorde sin 22:a caprice. Evenemanget är årets höjdpunkt.

– Vi har haft bra dirigenter hela tiden jag varit med, säger Arne. Lena Svensson är inget undantag. Hon har tillfört en del nya grepp och är dessutom jazzsångerska, vilket vi har glädje av.

Nästa år fyller manskören Harmoni hundra år och då kommer det att bli extra festligt.