Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ekologisk mat stoppas

Målet att 35 procent av alla livsmedel som köps in ska vara ekologiska håller inte. Det blir för dyrt säger kommunstyrelsen.

Att köpa in ekologiskt till måltidsverksamheten kostar 400 000 kronor mer jämfört med konventionell mat. Eftersom måltidsverksamheten i den senaste ekonomiska prognosrapporten ser ut att gå mot ett underskott på det dubbla beslutade kommunstyrelsen i tisdags att dra ner på ambitionsnivån.

– Matpriserna har stigit och just nu är svenskt kött hundra procent dyrare än utländskt kött. Vi vill inte ha antibiotika så vi köper svenskt och närproducerat så långt det är möjligt. Det är jätteviktigt att vi kan ha bra kött med lite antibiotika i, säger Wendla Thorstensson (C), kommunstyrelsens ordförande.

Inköp av ekologiska livsmedel avbryts under resten av året. Då kan andelen ekologiskt hamna på 24 eller 25 procent tror Wendla Thorstensson.

– Jag ser inte det som en kvalitetsminskning men det är inte samma höga ambitionsnivå som förut, säger hon.

Måltidsenhetens övriga underskott beror på att det nya tillagningsköket i Hidinge togs i bruk sex månader tidigare än ”budgeterat” och har medfört 400 000 kronor i ökade personalkostnader.

Kommunstyrelsen räknar med att göra ett nollresultat vid årets slut.