Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många chefer rädda avslöjas som bluffar

Nästan varannan chef är rädd för att avslöjas som en bluff, det vill säga ertappas med att inte kunna sitt jobb. Ofta beror det på dålig självkänsla.

Annons
David Brent i The Office, en chef som borde jobba med sin självinsikt.

Tidningen Chef har gjort en undersökning bland 425 svenska chefer. 45 procent uppger att de någon gång känt sig som en bluff. Med det menas att de känt sig otillräckliga och inte så kapabla som omgivningen förväntar sig och/eller tror att de är.

- Det bottnar många gånger i bristande självkänsla. De tror att de inte duger och klarar av förväntningarna, fast de är kompetenta, säger Lena Mangell, legitimerad psykolog och chefscoach på konsult- och utbildningsföretag Life Career som bland annat arbetar med karriärutveckling och coaching.

Räcker inte tillLika många av cheferna i undersökningen uppger att de ofta känner att de inte räcker till, hur hårt de än sliter.

- Vi är vana vid att bedömas och bekräftas efter vår prestation. Många jämför sig med andra och känner att de inte räcker till, fortsätter Lena Mangell.

Hon har i sitt arbete som karriärcoach mött många som känner så här, både chefer och andra medarbetare. Ofta kan osäkerhetskänslan bottna i det vi har med oss i ryggsäcken, till exempel i hur vi blev bemötta under barndomen.

Rädd att avslöjas

Något mindre, 40 procent av de tillfrågade cheferna, har någon gång känt att de nått sina mål genom tur och tillfälligheter istället för skicklighet och kompetens. I undersökningen nämns bland annat oro över att det ska avslöjas att chefen är underkvalificerad för sin post, medan det finns underordnade som kan mer. Begreppet bluffsyndrom, the imposter syndrome, myntades av amerikanska psykologer på 1970-talet. Sedan dess har en mängd studier gjorts i ämnet. Majoriteten av dem som lider av syndromet tror just att merparten av deras framgångar beror på yttre faktorer som tur och tillfälligheter snarare än kompetens.

Utbildning kan påverka

Forskare som studerat bluffsyndromet anser att känslan att vara en bluff förekommer oftare hos dem som saknar relevant utbildning för sitt jobb än hos dem som har det. Lena Mangell har däremot inte märkt av att bluffkänslor förekommer oftare hos en specifik grupp.

- Det finns i alla grupper. Jag har inte märkt någon skillnad mellan män, kvinnor, gamla, unga, de som nyss tillträtt sin tjänst eller erfarna chefer.

Bästa sättet att få bukt med bluffkänslorna är att arbeta med sin egen självbild och höja sin självkänsla.

- Det är lätt att stärka det negativa men man ska göra tvärsom, bygga på det positiva, tipsar hon.

Alla passar inte som chef

En annan sak att fundera över är varför man vill bli chef.

- Alla passar inte som chefer, säger Lena Mangell.

Det finns flera orsaker till att en del blir chefer ändå. De kan exempelvis bli tillfrågade och inte våga säga nej, tacka ja för att de blir smickrade över att tillfrågas eller se det som ett karriärdrag.

- Men vad är en karriär? Det är olika för olika människor. Att bli chef och leda andra behöver alls inte vara samma sak som att göra karriär, poängterar Lena Mangell.

Hon säger att drivkraft och självinsikt är viktig. Man bör ställa frågorna vad driver mig? och vad vill jag med det här jobbet? innan man tackar ja till ett chefsjobb. Motivationen ska finnas.

- Chefer med lågt självkänsla kan bli otrevliga, trycka ned och kränka andra. En chef som har god självinsikt och är trygg i sin ledarroll skapar givetvis en bättre arbetsmiljö.

Lena Mangell.
En något dryg chef.

Mer läsning

Annons