Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turisterna gillar Örebro

Örebro är numera en attraktiv turiststad – det har besöksnäringen fått svart på vitt på.

Annons
Slottet i topp. 32 procent förknippar slottet med Örebro. Sedan följer Gustavsvik, Svampen, handeln och ”en vacker stad”. ÖSK hamnar först på delad sjätte plats.

Under sommaren har drygt 1 300 personer som inte bor i Örebro svarat på en enkät om kommunen. Hur har de upplevt bemötandet, vad har de gjort när de varit här och vad förknippar de Örebro med?

– Över 60 procent av besökarna har svarat att Örebro är deras semestermål eller att de rest hit för att shoppa eller delta i olika arrangemang, säger Maria Comstedt som varit projektledare för besöksundersökningen.

– Svaren var över förväntan. 84 procent är nöjda eller mycket nöjda med Örebro. Och hela 95 procent skulle rekommendera en vän att besöka stan. Det känns bara som ”wow!”, säger Maria Comstedt och syftar på projektets slogan ”Wow, vilken stad och vilket bemötande – hit vill jag åka igen och ta med mig mina vänner”.

Höga betyg överlagPå punkt efter punkt får Örebro och örebroarna höga betyg. 81 procent tycker exempelvis att butikerna är bra, liksom restauranger, kaféer, nattklubbar och pubar. Drygt 83 procent berömmer stans hotell, vandrarhem och camping. Ungefär lika många tycker att stan är ren och snygg.

– Vi örebroare blir ofta hemmablinda. Det är jättekul att så många tycker att Örebro är en fin och ren stad, säger City Örebros vd Stina Storm.

Är ni överraskade?– Inte direkt, svarar kommunalrådet Inger Högström-Westerling (M) som beställt undersökningen. När vi träffar kolleger, vänner eller andra som besöker Örebro får vi ofta höra berömmande ord, men det här är ytterligare ett kvitto på att vi jobbar rätt.

– Det viktigaste är att besökarna blir positivt bemötta och får en bra service, fortsätter hon.

– Nu ska vi dra lärdomar av den här undersökningen och bli ännu bättre, inskjuter Stina Storm. Ambitionen måste vara att alla punkter får högsta betyg.

Kan bli bättreVärdskapet och bemötandet får över lag höga siffror. Men det kan bli bättre. Främst inom lokaltrafiken, taxi och kommunal service, som till exempel offentliga toaletter.

Merparten som svarade på undersökningen var mellan 20 och 65 år och det skiljde inget på svaren från män eller kvinnor.

– 29 procent tyckte att vi borde satsa mer på evenemang och aktiviteter för olika åldrar för att locka fler turister. 23 procent ansåg att vi borde satsa mer på marknadsföring och 16 procent saknar en konstgjord sjö med sandstrand nära city, berättar Maria Comstedt.

Ta bort gässen

Bättre skyltning och billigare parkering är exempel på andra förslag och fyra procent tycker att alla gäss bör bort från parkerna.

Nästa år räknar City Örebro med att följa upp besöksundersökningen. Målet är att Örebro ska bli ännu mer attraktiv som turiststad.

Mer läsning

Annons