Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så kan du tjäna mycket pengar på att byta bank

Du kan tjäna mycket pengar på att byta bank - ändå är svenskar ovanligt lojala mot sina utskällda storbanker.

Annons
Funderar du på att byta bank?

Höga bonusar, dyra bolån och låga inlåningsräntor. Storbankerna har kritiserats hårt den senaste tiden, inte minst av finansminister Anders Borg. Ändå är det få svenskar som tar steget och byter bank.

– Det kan bero på att människor tror att ett bankbyte är bökigare än vad det egentligen är. Det kan också hända att man skjuter upp bytet för att det uppfattas som tråkigt att gå igenom villkoren hos de olika bankerna, säger Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar.

Hon berättar att det dock kan finnas stora summor att tjäna på att byta bank.

– Det är naturligtvis individuellt, men om du har många tjänster, konton och lån hos din bank kan du tjäna mycket pengar på att kolla runt och byta till en bank med bättre villkor, förklarar hon.

Elisabeth Hedmark betonar att det är viktigt att titta på helheten, att inte stirra sig blind på till exempel bara bolåneräntor, utan se till hela paketet och alla villkor du skriver under.

– Om du flyttar alla dina tjänster till en ny bank kan du ofta få bättre villkor. Om du tar med dig lönekonto, lån och försäkringar kan du ibland få rabatt på hela paketet. Det är även viktigt att inte bara se till kostnader, utan även ta hänsyn till villkor - så att du till exempel inte låser in dina pengar på ett konto, säger hon.

Funderar du på att byta bank eller har du nyligen gjort det? Berätta för NA om dina erfarenheter! Maila till [email protected] eller ring 019-15 51 63.

Mer läsning

Annons