Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ekonomin viktigast för allians

S, HOB, V och C har nu skickat ut ett gemensamt pressmeddelande om att de diskuterar ett allians-styre i Hällefors.
– Men vi är inte framme där ännu, säger Mats Runqvist (HOB).

NA avslöjade i fredags att S, HOB, V och C diskuterar en allians. Viljan att kommentera uppgifterna var inte särskilt stor från partierna, men att diskussioner förs medgavs.

Nu har ett kortfattat pressmeddelande skickats ut som säger att samtal om ett ”brett majoritetsstyre” pågår. S, HOB, V och C står bakom utskicket. En presskonferens utlovas i början av november. Pressbrevet undertecknas Mats Runqvist och övriga gruppledare för samtliga partier.

FRÅGA: Mats Runqvist, vilka är de viktigaste frågorna som ni nu måste lösa?

– Den absolut viktigaste frågan är hur vi långsiktigt klarar kommunens ekonomi. Samtliga partier är överens om att kommunens kostnader ska ned med 55 miljoner kronor på fem år. Nu måste vi lösa det.

FRÅGA:Det finns en hel del konflikter mellan partierna från tidigare, hur hindrar det diskussionerna?

– Det kanske det finns, men som jag känner det så är det en historia som är avslutad. Kommunen har inte råd att titta bakåt. Nu måste vi diskutera ekonomi, framtid och organisation.

FRÅGA:Du menar hur ordförandeposter ska fördelas?

– Ja, bland annat. Men framförallt hur hela organisationen ska se ut. Det är stora frågor. Det måste få ta tid och vi måste bestämma vad vi vill med näringslivet, skolan, turismen och kommunen som helhet.

Om de fyra partierna bildar en allians blir det en mandatmässigt sett stark sammanslutning på totalt 22 mandat.

– Men inget är klart, framhåller Runqvist. Det kanske skär sig redan nästa vecka och något parti, till exempel HOB, hoppar av.

Den 16 november ska det nya fullmäktige ha sitt första sammanträde.

Anders Almgren

019-15 54 84

[email protected]