Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ekonomiskt bidrag föreslås

Barn- och utbildningsnämnden föreslås att be om 3,1 miljoner kronor från kommunstyrelsen för att undvika personalneddragningar inom skola och
förskola i Laxå kommun.

För att komma inom budgetramen för i år, 106 785 000 kronor, fick områdescheferna inom skola, barnomsorg, fritid, kultur och kost i uppdrag att lägga en organisation inom den budgetram som barn- och utbildningsnämnden tilldelades av kommunfullmäktige i höstas. I uppdraget ingick att redovisa konsekvenserna. Som NA har skrivit tidigare så skulle konsekvenserna bli flera neddragningar inom personal inom de olika verksamheterna.

Förstärkt ram

För att undvika neddragningar föreslår förvaltningen att barn- och utbildningsnämnden ska äska till kommunstyrelsen om en förstärkt ram med 3,1 miljoner kronor och det läggs ett ospecificerat sparbeting på 3,8 miljoner kronor.

– Jag ser det inte som hållbart att spara mer på personal inom skola och förskola. Därför föreslår jag att nämnden äskar om 3,1 miljoner kronor och ett ospecifierat spar på 3,8 miljoner kronor till kommunstyrelsen, säger Margareta Zetterlund, skolchef i Laxå kommun.

För att kunna spara underskottet på 3,8 miljoner kronor så föreslås ledamöterna i barn- och utbildningsnämnden att titta på följande förslag:

º Flytta alla elever i årskurs fem och sex till Centralskolan. Förskolan Linnean avvecklas och barnen flyttas till Kanalskolan.

º Ta bort lokal- och anläggningsbidraget och minska föreningsbidragen.

º Se över chefsorganisationen för kommande år.

Effektivare

Enligt Margareta Zetterlund skulle en flytt av elever i årskurs fem och sex till Centralskolan innebär att personalresurser, lokaler och hjälpmedel använd effektivare. Hon påpekar att inför den nya skollagen och läroplanen 2011 kommer krav att ställas på kommunerna att ämnesbehöriga lärare ska undervisa även i de lägre åldrarna.

På måndag den 22 februari kommer ledamöterna i barn- och utbildningsnämnden att besluta om de ska äska pengar från kommunstyrelsen för att minska underskottet som idag är cirka 6,9 miljoner kronor. Därefter kommer politikerna att titta på hur de ska spara det eventuella underskottet på 3,8 miljoner kronor.