Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ekonomiskt stöd ges till miljöstudie

Nu är det klart att Ljusnarsbergs kommun får ekonomiskt stöd för att göra en huvudstudie vid bostadsområdet Krokfors i Kopparberg. Naturvårdsverket har via länsstyrelsen i Örebro beviljat ett stöd på en miljon kronor.

– Det är otroligt bra att kommunen får de här pengarna, säger Katarina Johnsson, miljö-inspektör vid Bergslagens miljö- och byggförvaltning. Annars hade det blivit svårt att genomföra huvudstudien.Enligt en geokemisk undersökning som Örebro universitet gjort finns det stora mängder föroreningar i marken. Det handlar om föroreningar av bly, koppar, zink och kadmium.

Bergslagens miljö- och byggförvaltning har kommit fram till att det är Kaveltorps koppar- och blyverk, som drevs på platsen mellan 1858 och 1904, som orsakat föroreningarna i marken.

Hälsorisker

– Överläkare Håkan Löfstedt vid USÖ:s arbets- och miljömedicinska klinik, har gjort en bedömning av hälsoriskerna, säger miljöinspektören. Han bedömer att det inte föreligger några akuta risker för människor att vistas i området. Men han anser samtidigt att det är viktigt att ta hänsyn till långsiktiga aspekter.

Åtgärder

Det berörda området klassas som högsta riskklass. Anledningen är att det handlar om mycket föroreningar och att de finns i ett bostadsområde. Förutom Krokfors omfattas marken på andra sidan Garhytteån nedanför skolan av den planerade undersökningen.

– Huvudstudien ska bland annat visa vilka åtgärder som kan göras och i vilken omfattning, säger Katarina Johnsson.

Nu kommer Bergslagens kommunalteknik att upphandla en konsult som ska göra huvudstudien. Det gäller att komma igång snabbt.

– Vi måste slutredovisa projektet den 30 april 2013, säger miljöinspektören. När upphandlingen är klar är det meningen att vi ska ordna ett informationsmöte för de boende i området. Vi har också pratat om att göra ett kort direktutskick till dem.