Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ekström bara sju sekunder bakom Ustiuguv uppför mardrömsbacken: "Tagit ett rejält kliv"

Axel Ekström mötte mardrömsbacken – och besegrade den.
Garphyttans succéman tappade bara sju sekunder på överlägsne Tour de ski-segraren Sergej Ustiugov uppför Alpe Cermis 407 höjdmeter.

Annons

Tour de ski är över – och för Axel Ekström, den 21-årige längdskidåkaren från Klockhammar utanför Örebro som fått sitt stora genombrott på världsscenen den senaste månaden, slutade den med en 32:a-plats.

Ekström var nästan 10,5 minuter bakom överlägsne segraren Sergej Ustiugov sett över samtliga sju etapper, men var bara sju sekunder långsammare än ryssen uppför den avslutande, mytomspunna backen: Ustiugov klättrade uppför slalombackens 407 höjdmeterna och knappa tre kilometerna på 14.27, Ekström på 14.34.

LÄS MER: Hellners tips till Ekström inför monsterbacken: "Gäller att vara smart"

SVT:s expert Anders Blomquist hyllade Ekström efteråt.

– Axel har verkligen tagit chansen när han fått åka (i världscupen och Tour de ski). Han har tagit ett rejält kliv i år, och det ska bli intressant att följa honom framöver, sa Blomquist när Ekström skar mållinjen.

– De (Ekström och Viktor Thorn) är med för att se och lära, men har ändå tagit chansen och har levererat många, många bra saker, fyller SVT:s andra expert Mathias Fredriksson i.

Ustiugov vann touren 63 sekunder före norrmannen Martin Johnsrud Sundby och ytterligare 16 före schweizaren Dario Cologna som spurtade ned bakifrån hotande Maurice Manificat, Frankrike, om tredjeplatsen. Marcus Hellner blev bäste svensk på sjätte plats, Jens Burman slutade på 16:e, Daniel Richardsson på 24:e och Ekström var fjärde svensk med sin 32:a-plats. Ulricehmanskillen Viktor Thorn gick tillsammans med Ekström i början av backen, men fick släppa mot slutet och blev 34:a, 45 sekunder bakom Ekström.

Garphytteåkaren hade 28:e åktid på sträckan, och tog därmed världscuppoäng för tredje gången i Tour de ski och fjärde gången totalt i karriären.

LÄS NA:S STORA REPORTAGE INFÖR TOUR DE SKI: Ekström om hemligheten bakom genombrottet: "Viktigt att hitta ro i tillvaron"

Ekströms stora mål den här säsongen är U23-VM i Salt Lake City. Truppen dit tas ut om ett par dagar.

LÄS MER – AXEL EKSTRÖM ETAPP FÖR ETAPP I TOUR DE SKI:

Etapp 1: Ekström om kritiserade Tour de ski-banan: "Kommer säkert bli tajt ..."

Etapp 2: Axel Ekström om tuffa utgångsläget: "Stod i sitt led och väntade på att få åka"

Etapp 3: "Herregud, för någon månad sedan hade jag inte trott jag skulle vara på gränsen till poäng i Tour de ski ..."

Etapp 4: Ekström närmar sig topp 30 i Tour de ski: "Bara roliga distanser kvar"

Etapp 5: Hellners tips till Ekström inför monsterbacken: "Gäller att vara smart"