Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ekström efter världscupsuccén: "En milstolpe i karriären"

Han har chockat längdskid-Sverige i höst.
Nu vet resten av världen också vem Axel Ekström är.
Garphytteåkaren tog sina första världscuppoäng direkt i lördagens debut.
– En milstolpe i karriären, säger han.

Han var debutant i längdskidornas världscup – men Axel Ekström körde som en rutinerad räv: Öppnade i ett tempo han kunde hålla hela vägen och plockade placeringar från första mellantiden hela vägen in i mål när andra, betydligt mer erfarna åkare med VM- och OS-medaljer på meritlistorna, kroknade bakom honom i 30-kilometersloppet med indiviudell start på hög höjd i schweiziska Davos.

Garphyttesonen var 72:a av 77 startande upp till första mellantiden efter 2,2 kilometer och 59:a nere vid stadion i passeringen efter det första av fem sexkilometersvarv. Efter andra varvet passerade han som 48:a, efter tredje som 40:e man, efter fjärde var han 31:a – och i mål efter femte och sista varvet var Axel 28:a, och tog med åtta sekunders marginal sina första världscuppoäng.

– Min tanke vara att jobba mig in i loppet i stället för att gå på en smäll tidigt. Jag tycker att jag fick till en bra öppning på första varvet, men sedan såg jag efteråt att jag var en bit efter där. Svårt att säga om det var rätt taktik, men jag malde på hela vägen och jag tror att jag disponerade loppet bra. Känslan var att jag kunde öka hastigheten på slutet, säger Ekström till NA, på telefon från Davos.

LÄS MER: Axel Ekström tog världscuppoäng i debuten: "Ojojoj"

Så var det. När andra tappade tid noterade Ekström varvtiderna 14.25, 13.58, 14.00, 14.11 och 14.03, och körde bland annat ifrån den regerande världsmästaren på 30 kilometer, ryske Maksim Vylegzjanin, med 21 sekunder på två sista varven.

– Jag tror att jag åkte ganska smart. Jag tänkte till var man skulle gå hårt och var man kunde ta det lite lugnare, och när jag fick bra ryggar på andra och tredje varvet var det bara att kriga på, säger Ekström.

Andrej Larkov, som startade 30 sekunder efter Ekström, gick ikapp Garphytteåkaren vid första varvningen och var den som sedan anförde Ekströms klunga, som bland annat även innehöll Daniel Richardsson, i två varv – men sedan stumnade ryssen totalt och tappade 58 sekunder mot Ekström på sista tolv kilometerna och föll till 34:e plats.

Bakom Ekström fanns också tunga namn som Jevgenij Dementiev, Giorgie Di Centa, Devon Kershaw, Lukas Bauer och landslagskompisen Anders Svanebo.

– Jag är helnöjd, verkligen. Det var första riktiga världscuploppet, och första gången jag tävlade på hög höjd, så det va svårt att veta hur man skulle bete sig. Men jag tycker jag fick till det bra, och att det dessutom blev världscuppoäng är jättekul. Det är en milstolpe i karriären, något annat kan man inte säga, säger Ekström.

LÄS MER: Ekström inför "riktiga" världscupdebuten: "Gäller att hitta en vettig rygg ..."

Ekström är anmäld till andra deltävlingen i Sverigecupen, som avgörs i Boden nästa helg. Men efter succédebuten är det inte omöjligt att förbundskapten Rikard Grip låter honom följa med till franska La Clusaz i stället, där världscupen fortsätter med stafett nästa lördag och masstartslopp över 15 kilometer i fri stil på söndag. Besked lämnas på måndag.

– Det visar sig vad det blir, men jag räknar med att åka hem på måndag och sedan dra till Boden. Men först ska jag heja fram svenskarna i sprinten i morgon, säger Ekström som gladdes lite extra åt att träningskompisen Jens Burman, Åsarna, blev bästa svensk med en sjätteplats i lördagens tremil (Marcus Hellner blev 13:e, Rickardsson 19;e, Martin Johansson 20:e och Svanebo 52:a – norrmannen Martin Johnsrud Sundby vann loppet)

– Jens är en sådan där kille man verkligen unnar framgång, det är jättekul att det går bra för honom, säger Ekström.

Ekström har haft en riktigt stark höst och var tvåa, före en rad världsnamn och endast slagen av svenska fixstjärnan Marcus Hellner, i den svenska längdskidpremiären i Bruksvallarna, och tog sedan en ny andraplats bakom VM-åkaren Martin Johansson i Sverigecuppremiären i Idre. Två prestationer som tog honom till Davos. Nu kan resultatet i Schweiz ta honom vidare ut i skidvärlden.