Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ekström hade 30:e tid – men blev utan världscuppoäng

Ingen rådde på Sergej Ustiugov den här dagen heller.
Axel Ekström gjorde ändå sitt bästa lopp i Tour de ski och hade 30:e bästa åktid – men blev trots det utan världscuppoäng.

Ryssen Sergej Ustiugov har varit herrarnas gigant i årets Tour de Ski.

När det under onsdagen var dags för jaktstart över 15 kilomter fristil i Oberstdorf gick han ut med halvminutens försprång på Martin Johnsrud Sundby, ett avstånd han behöll och också utökade innan det var färdigt.

Till slut var Ustiugov 37,2 sekunder före norrmannen.

För de svenska åkarna gick det desto tyngre.

Marcus Hellner var bäste åkare och gled in på en sjätteplats och tappade totalt 5,2 sekunder på Ustiugov.

– Det var tungt i dag, benen var inte med mig och jag försökte att hålla upp ett högt tempo och man fick kriga från start idag. Jag försökte bara göra det jag kunde idag, men kroppen orkade inte. Jag hoppas jag kan vända det här nu efter en vilodag, berättar han.

LÄS MER: "Herregud, för någon månad sedan hade jag inte trott jag skulle vara på gränsen till poäng i Tour de ski ..."

Åsarnas Jens Burman blev till slut åkare nummer 17 över mållinjen, tre och en halv minut bakom Ustiugov.

– Jag fick hålla undan, man får hjälpas åt om man är i en klunga, säger Burman till SVT som tidigt tappade kontakten med den första klungan.

Daniel Richardsson, till vardags tävlande för Hudiksvall, slutade på en 27:e plats nästan fem och en halv minut efter den segrande ryssen.

Garphyttans Axel Ekström hade 30:e bästa åktid på onsdagens etapp, vilket normalt sett ger världscuppoäng. Men Tour de ski-reglerna säger att det på just den här etappen – till skillnad från den avslutande jaktstarten uppför Alpe Cermis – inte är de bästa åktiderna som premieras med världscuppoäng utan totalställningen i touren. Där åkte Ekström upp sig från 39:e plats inför dagen till 35:e i mål, efter att bland annat ha åkt ifrån Richardsson med 38:a sekunder, men det gav inga poäng.

Herrar, jaktstart:

1) Sergej Ustiugov, Rysland, 37:58.5.

2) Martin Johnsrud Sundby, Norge, +37,2.

3) Alex Harvey, Kanada, +1:08.8.

4) Dario Cologna, Schweiz, +1:09.6.

5) Matti Heikkinen, Finland, +1:45.0.

7) Marcus Hellner, Sverige, +1:47.6.

17) Jens Burman, +3:36.3.

27) Daniel Richardsson, +5:23.7.

35) Axel Ekström, +6:48.7.

40) Viktor Thorn, +7:19.6.