Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ekström inför "riktiga" världscupdebuten: "Gäller att hitta en vettig rygg ..."

Han fick chansen i världscupen redan som junior.
Men på lördag gör Garphytteåkaren Axel Ekström "riktig" debut bland längdskidvärldens bästa – i en av vinterns mest prestigefyllda tävlingar.
– Det gäller att inte sväva iväg utan att fokusera på de grejer jag kan påverka, säger han.

Det var veckan efter de dubbla topp sex-placeringar på junior-VM i februari 2015 som Axel Ekström fick chansen i världscupen i Östersund, dit Sverige som arrangörsnation hade tio extraplatser i "nationell grupp".

19 år gammal – och med tre hårda JVM-lopp och en tidsomställning på fem timmar och en flygresa från Kazakstan i kroppen – blev Garphyttesonen 68:a av 90 startande, drygt tre minuter efter täten över 15 kilometer i fristil.

Men nu, 1,5 år senare, är det dags för "riktig" världscupdebut för den nu 21-årige längdskidåkaren som alltjämt tävlar för Garphyttan men som flyttat till Östersund för att kunna fullfölja sin satsning.

– Det här är en helt annan sak än förra gången jag fick chansen i världscupen. Nu är det på riktigt. Det är kul att få chansen och det kommer bli väldigt lärorikt, säger Ekström.

Efter ett hundår som förstaårssenior förra vintern, då han på fem SM-starter som bäst var 24:e man och aldrig var nära en landslagsuttagning, fick Ekström ändå en plats i utvecklingslandslaget i somras, och i starten av årets säsong presterade han omedelbart karriärens två bästa tävlingar: Först blev han tvåa, före en rad världsnamn och endast slagen av svenska fixstjärnan Marcus Hellner, i den svenska längdskidpremiären i Bruksvallarna, och sedan tog han en ny andraplats bakom VM-åkaren Martin Johansson i Sverigecuppremiären i Idre.

Båda gångerna i fristilslopp med individuell start. Så kanske var det inte så konstigt att det var just till lördagens tävling i Davos, över 30 kilometer fristil med individuell start, som förbundskapten Rikard Grip valde att ta ut Ekström. Men själv var Garphytteåkaren ändå överraskad när han fick beskedet.

– Det var verkligen inget jag hade förväntat mig. Jag har utgått från att jag lär få jboba på ett tag och försöka visa vad jag kan under en längre period för att få chansen i världscupen. Att jag fick den så här tidigt är väldigt kul, säger han.

LÄS MER: Efter succén i Bruksvallarna – Axel Ekström gör världscupdebut för landslaget i helgen

För att acklimatisera vid höjden – lägsta punkten på lördagens bana i Davos är på 1 550 meter över havet, och den klättrar upp mot 1 700 meter – har svenska laget varit på plats sedan i måndags.

– Jag har aldrig tävlat på höjd tidigare, men varit på några höjdläger och brukar tycka att kroppen fungerar rätt bra. Och 1 600 meter är ingen jättehöjd, så jag tror att det ska gå bra, säger han.

Ekströms båda andraplatser kom över 10 respektive 15 kilometer, och faktum är att han aldrig i hela sitt liv tävlat på 30 kilometer.

– Men jag har gjort två femmilar och någon tvåmil, så distansen känner jag mig komfortabel med, säger Ekström som kommer ställas mot hela världseliten sånär som på Petter Northug, som petats ur norska laget, och Johan Olsson, som tvingats tacka nej på grund av sjukdom.

– Det gäller att inte sväva iväg utan att fokusera på de grejer jag kan påverka. Man får nog tänka över hur man lägger upp det och optimerar tiden på banan, säger Ekström som hunnit med ett antal träningsvarv på den sexkilometersslinga som ska avverkas fem varv på lördag.

30-kilometersloppet i Davos är vinterns enda tävling på världscup- eller VM-nivå över 15 kilometer som har individuell start, och är därmed den kanske mest prestigefyllda bakom VM, Tour de ski och Holmenkollens femmil. Dessutom avgörs den på en riktigt tuff bana.

– I stort sett är första halvan uppför och andra halvan nedför. Men det är mycket jobb utför också, det är ingen bana där man bara kan stå och glida. Och det är en hel del svåra kurvor. Man kommer behöva ligga på i princip hela tiden. I och med att det är fem varv kommer det nog bli ganska tjocka fält med åkare, det kommer nog att bli tåg ute på banan, och då gäller det att hitta en vettig rygg. Det känns som en riktig hängåkningsbana det här.

Tidigare världscupåkare från länet

Ann Rosendahl-Torstensson, född 1959 i Kopparberg och numera boendes i Lindesberg, körde ett antal världscuptävlingar på tidigt 80-tal och åkte OS i Sarajevo 1984 och VM i Seefeld 1985 med en femteplats i OS-stafetten som bästa resultat. Tävlade hela karriären för Garphyttan.

Torgny Mogren, född 1963 i Hällefors men numera boendes i Mora, tävlade under hela elitkarriären för Jämtlandsklubben Åsarna. Tog ett OS- och fyra VM-guld, och vann världscupen totalt säsongen 1986/87.

Fredrik Persson, född 1979 i Örebro men numera boendes i Norberg, inledde och avslutade karriären i Kilsmo IK, men representerade Åsarna under sina 21 världscuptävlingar mellan 2001 och 2007. I stafett tog han tre topp tio-placeringar, individuellt som bäst en 30:e-plats i Slottsprinten.

Daniel Cornelius, född 1974 i Örebro och fortfarande bosatt här, fick chansen i nationell grupp i sprinten på Ullevi i Göteborg i mars 2005, men slutade på 58:e plats av 65 startande, fyra sekunder från att kvala in till kvartsfianlerna på den blott 1,1 kilometer långa banan.

Petter Myhlback, född 1976 i Falun och numera bosatt i Bjursås, representerade Örebroklubben Karlslund under några säsonger, bland annat när han körde VM-sprinten 2007 (och blev 22:a). Totalt blev det fyra världscuptävlingar under åren i Kif, med en sistaplats i finalen, sexa totalt, i kinesiska Changchun som klart bästa resultat (om man inte räknar sprintkvalet i Otepää säsongen innan som han vann).

Patrik Karlsson, född 1987 i Örebro, tävlandes för Karlslund och boendes i Garphyttan, fick chansen i nationell grupp i stafetten i världscupavslutnigen i Falun 2007 efter junior-VM-guldet i just stafett, med exakt samma lag (förutom Karlsson också Jesper Modin, Magnus Engström och Adam Johansson), en vecka tidigare. "Sverige lag fyra" slutade på 15:e plats av 16 startande lag, drygt 13 minuter bakom segrande Norge.