Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ekström närmar sig topp 30 i Tour de ski: "Bara roliga distanser kvar"

Axel Ekström tog karriärens andra topp 30-placering i världscupen.
Och även om det, på grund av de speciella reglerna i Tour de ski, inte blev någon poäng den här gången var det ett nytt styrkebesked av det 21-åriga stjärnskottet från Klockhammar.
– Jag är väldigt nöjd. Jag hade lite krafter kvar att trycka med på sista varvet, säger han.

Annons

54:a i sammandraget efter andra etappen, 39:e efter tredje och nu 35:a efter fjärde.

Axel Ekström, 21, avancerar dag för dag i Tour de ski.

I onsdagens 15 kilometer långa jaktstart hade han 30:e bästa åktid av alla – 38 sekunder före dubbelt OS-guldbehängde landslagskompisen Daniel Richardsson och före rutinerade namn som Devon Kershaw, Aleksandr Bessmertnych och Emil Iversen.

– Ett bra lopp, jag är väldigt nöjd. Det blev lite härjigt i vågstarten, som i en masstart, i princip. Men jag hamnade ganska bra direkt, och när det sedan sprack upp hamnade jag direkt i en bra klunga med någon fransman och några andra åkare. Jag kunde hänga med bra, krigadepå, och på sista varvet (tävlingen kördes över sex varv på en 2,5-kilometersslinga) hade jag lite krafter att trycka med, säger Ekström till NA.

Tourens något tillkrånglade regler vad gäller världscuppoäng gjorde dock att Ekström, som gick ut samtidigt som bland annat Richardsson i den stora vågstarten för alla som låg mer än 3.15 bakom ledande Sergej Ustiugov efter tre etapper, inte fick några världscuppoäng i onsdagens lopp medan Richardsson, som alltså var 38 sekunder långsammare, fick fyra världscuppoäng. Poängen delades nämligen ut efter tourens totalställning efter etappen – så finländaren Matti Heikkinen, som var snabbast på etappen, fick nöja sig med 37 poäng medan Ustiugov, som bara hade sjunde bästa åktid men ändå behöll totalledningen, fick 50 poäng.

Det förtar förstås ändå inte prestation: Att Ekström, som var 28:a och tog tre världscuppoäng i debuten i tremilen i Davos i början av december, nu presterade sitt andra topp 30-lopp i sin femte världscupstart.

– Jätteskönt att det ändå blev topp 30, säger han.

– Det börjar kännas av att det kan svänga rejält från dag till dag i en sådan här tour. Nu har det blivit fyra tävlingar på ganska kort tid, men även om jag känner att jag börjar bli lite sliten så var jag relativt pigg i dag.

LÄS NA:S STORA REPORTAGE INFÖR TOUR DE SKI: Ekström om hemligheten bakom genombrottet: "Viktigt att hitta ro i tillvaron"

Direkt efter loppet reste svenska laget de 30 milen från tyska Oberstdorf, där tisdagens och onsdagens etapper avgjorts, till italienska Toblach, där fredagens tio kilometer långa fristilslopp med individuell start avgörs innan touren avslutas i Val di Fiemme med en masstart över 15 kilometer i klassisk stil på lördag och den avslutande jaktstarten med mål på toppen av den beryktade slalombacken Alpe Cermis på söndag.

Men först väntar vilodag i morgon, torsdag.

– Då ska jag bara ut och glida runt lite och kolla på banorna, säger han.

– Känslan är att det bara är roliga distanser kvar. Tio kilometer fritt är alltid kul, en masstart i klassiskt är kul och så är det backen som ska bli spännande. Det är trots allt ett av skidvärldens stora kännetecken, så det ska bli mäktigt att prova på den för första gången.

Ekström ligger alltså 35:a i sammandraget inför de tre avslutande etapperna i Italien, och minskade avståndet upp till topp 30 i totalen – som ger världscuppoäng när touren avslutas –till mindre än hälften ,från 1.17 till 33 sekunder, under onsdagens etapp.

LÄS MER – AXEL EKSTRÖM ETAPP FÖR ETAPP I TOUR DE SKI:

Etapp 1: Ekström om kritiserade Tour de ski-banan: "Kommer säkert bli tajt ..."

Etapp 2: Axel Ekström om tuffa utgångsläget: "Stod i sitt led och väntade på att få åka"

Etapp 3: "Herregud, för någon månad sedan hade jag inte trott jag skulle vara på gränsen till poäng i Tour de ski ..."