Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekström om hemligheten bakom genombrottet: "Viktigt att hitta ro i tillvaron"

För två månader sedan var han totalt okänd för den breda allmänheten.
På nyårsafton gör Axel Ekström debut i Tour de ski. NA träffade längdskidåkaren från Garphyttan för ett samtal om genombrottet, dopningsskandalerna och framtiden.
– Det känns inte relevant att köra VM redan den här säsongen, säger han.

Annons

Det är annandag, och efter att julmaten blivit uppäten och tv-sofforna ursuttna verkar varenda människa inom tio mils radie med ett par skidor i sin ägo ha letat sig upp till Ånnaboda.

På konstsnöspårets 1,5 kilometer trängs gamla och unga, elit och nybörjare i den bleka midvintersolens strålar. Och mitt bland dem: Svensk skidåknings stora genombrottsman, som gör sitt sista långpass inför debuten i Tour de ski.

– Grattis Axel till allt bra du gör, och lycka till, säger en kvinna i Garphyttan-overall som kommer fram.

– Tack så mycket, säger Axel Ekström och skiner upp.

LÄS MER: Ekström hyllas av förbundskaptenen efter mäktiga avslutningen: ”Fantastiskt bra”

Första bilden på Axel Ekström i NA:s arkiv, från mars 2010 då han 15 år gammal svarat för Örebro läns bästa resultat i riksfinalen i Folksam cup, en fjärdeplats i prologen (arkivfoto).

Det har gått fort för Axel. 21-åringen rankades förvisso länge som en av Sveriges största skidtalanger – tog tre topp tio-placeringar med en femteplats som bäst i ungdoms-OS i Rumänien 2013 och upprepade exakt samma resultat i junior-VM i Kazakstan två år senare – men för den breda allmänheten var det först i Sverigepremiären i Bruksvallarna den 18 november, när han körde in som tvåa bakom Marcus Hellner, som Axel blev ett hushållsnamn. Som för Petter Northug.

– Axel Ekström? Jag känner ingen Axel över huvud taget, sa den norske superstjärnan till Expressen då.

En och en halv månad sedan vet nog både Northug och resten av skidvärlden vem Ekström är. För efter den där premiären har det gått snabbt. Poäng direkt i världscupdebuten i Davos ledde till en ny världscupchans i La Clusaz – där han som avslutare i svenska stafettlaget ställde av rutinerade finländaren Ville Nousiainen och spurtade ned italienska supersprintern Federico Pellegrino på väg till en femteplats. Bara tre dagar senare kom belöningen från förbundskapten Rikard Grip: En plats i Tour de ski.

Omtumlande för en kille som förvisso gör sin andra säsong i det svenska utvecklingslandslaget, men som aldrig varit bättre än 22:a på ett senior-SM och som förra vintern, som förstaårssenior, hade en enda topp 50-placering på sju starter i skandinaviska cupen.

– Alltså, det är så himla svårt att säga vad man hade förväntat sig inför den här säsongen. Vi körde några testtävlingar på rullskidor uppe i Östersund, och även om det är något helt annat än vanlig skidor så gick det väldigt mycket bättre än vad jag hade trott. Dessutom fick jag vara frisk både under sommaren och hösten, och jag har i princip kunnat träna exakt enligt den plan som min tränare Mattias Persson lagt upp, säger Ekström.

Axel Ekström i konstsnöspåret i Ånnaboda på annandagen. Notera att han kör med en stav. ”Jag får inte in jättemånga styrkepass under säsongen, och därför lägger jag in körning med en stav i mina långpass. Dels är det jättebra för bålstabiliteten – det blir mycket att åka och hålla emot – dels gör det inte konditionsträningen något sämre, och dels gör det att jag håller fokus uppe. Då har man något att tänka på under två gånger 15 minuter

Mattias Persson var tränare för damåkarna i landslaget 2013–2016, bland annat över succémästerskapen i OS i Sotji och VM i Falun, men fick lämna i våras, bland annat efter det uppmärksammade uttalandet om att Charlotte Kalla "mår kanske inte så bra i själen" i samband med världscupen i Falun. Nu är han tillbaka i sin gamla tjänst på Skiduniversitetet i Östersund, där han tränar bland andra Ekström, som ser Persson som en av de viktigaste nycklarna till sin framgång.

– Jag trivs väldigt bra med honom, vårt samarbete fungerar väldigt bra. Det är en viktig faktor. Och just inför en utmaning som Tour de ski är det väldigt tryggt att ha en så erfaren och kompetent tränare som Mattias, som varit med i många år och som vet vad det handlar om. Han gör att det blir mycket lättare att sätta sig in i vad som väntar, och han kommer med många tips, säger Ekström.

En annan viktig faktor till framgången är just att Ekström bosatt sig i Östersund. Efter fyra år på skidgymnasiet i Torsby var han efter studenten förra sommaren lite villrådig med hur allt skulle bli. Han bestämde sig tidigt för att göra ett seriöst försök att slå sig in i världseliten, men hur vägen dit skulle se ut var inte självklar. Valet föll till slut på Skiduniversitetet och en halvfartsutbildning till maskiningenjör med inriktning på produktutveckling kombinerat med boende på Camp Södergren, på själva skidstadion i Östersund, och en rad toppnamn både som skolkamrater och tränare.

– Förra sommaren var det väldigt mycket nytt. Jag tog studenten och visste inte var jag skulle bo och ... det var mycket nytt att lära sig. Jag kände mig splittrad. Allt det där bidrog nog till att säsongen inte blev så bra. Inför den här säsongen kände jag att det var viktigt att hitta ro i tillvaron, och därför prioriterade jag att vara uppe i Östersund och bara träna hela sommaren, berättar Ekström.

– Jag trivs verkligen bra. Det är ruskigt smidigt att bo där, på själva skidstadion. Det blir minimala ställtider till träningspassen. Och på universitetet fungerar det också bra, lärarna hjälper till och ser till att det är flexibilt. Man kan få extra undervisning för att hinna med, och ska man ut och tävla kan de flytta på tentor.

Axel Ekström, till vänster, tillsammans med förre klubbkompisen Filip Danielsson på en bild från 2011, när de båda efter medaljer på ungdoms-SM blev uttagna till en ungdomsstafett under VM i Holmenkollen där Ekström spurtade in Sveriges förstalag till en sjätteplats (arkivfoto).

Till skillnad från de flesta andra toppnamn som kommit fram i länsskidåkningen – från Filip Danielsson och bröderna Impola som bytte till SK Bore inför senioråren till Torgny Mogren och Fredrik Persson som tidigt lämnade för Åsarna – har Ekström trots flytten till Östersund valt att stanna kvar i moderklubben Garphyttans IF under sina två första år som senior. Och han verkar inte ha några planer på att byta klubb i brådsrasket.

– Många byter klubb, men jag trivs väldigt bra. Vi har väldigt bra uppbackning, väldigt bra sammanhållning och det är kul att representera en klubb där det finns en sån fin historik och där så många är intresserade av det man gör. Jag vill rikta ett stort tack till de som ror runt det. Utan en klubb är det svårt att leverera, säger Ekström.

Och nu får hela klubben alltså bänka sig för nästa avsnitt i framgångssagan om Axel Ekström. På bästa sändningstid i SVT:s omåttligt populära Vinterstudion, sju dagar med start på nyårsafton, ska klubbens störste åkare sedan OS-femman Ann Rosendahl-Torstensson ta sig an världseliten.

– Jag har haft det som ett långsiktigt mål att få åka VM, OS, och Tour de ski. Det är ju det som är det största som finns. Men att Tour de ski skulle bli verklighet redan i år, det hade jag nog inte väntat mig, säger Axel.

– Jag har aldrig gjort något liknande, sju hårda tävlingar på nio dagar, och jag har ingen aning om hur jag kommer att reagera. Men jag har ställt in mig på att det kommer att bli tufft och på att det kommer att gå upp och ned. Jag tror mycket på att dela in touren i mindre delar, och hela tiden jobba dag för dag i stället för att sväva iväg. Jag tror att de tkommer passa mig att det bara är en sprint och inga riktiga dödsdistanser utan mest tio- och 15-kilometerslopp och mycket jakt- och masstart. Jag ser verkligen fram emot det.

Axel Ekström i Garphyttedressen mot Calle Halfvarsson i fjolårets premiär i Bruksvallarna. I år skulle båda ha kört Tour de ski, men Halfvarsson har blivit sjuk och ersatts av Anton Lindblad (arkivfoto).

Calle Halfvarsson (som var uttagen men blivit sjuk och ersatt av Anton Lindblad) och Johan Olsson står över Tour de ski. Men övriga svenska toppnamn på herrsidan är med, och en framgång i touren skulle kunna bädda för en uttagning till VM i Lahti i slutet av februari. Men Axel Ekström har ett helt annat mål med resten av säsongen: U23-VM i Salt Lake City, USA, 31 januari–4 februari.

– VM känns inte relevant den här säsongen, det är inte aktuellt. Jag är väldigt glad att jag fick chansen att åka touren, det bygger mycket erfarenhet. Men sedan hoppas jag att jag blir uttagen till U23-VM, och då gäller det att vara smart med tävlingen och träningen eftersom det bara är tre veckor emellan. Jag kan tänka mig att det blir lite som junior-VM i Kazakstan, med tidsomställning och lång resa. Och där gick det ju bra.

I videoklippet ovan berättar Axel mycket mer om tankarna inför Tour de ski.

Axel Ekström tar en banan i Garphyttans klubbstuga efter avslutat träningspass i Ånnabodas konstsnöspår.

Axel Ekström om ...

... dopningsskandalerna som skakat skidåkningen i vinter:

– Jag kan bara påverka det jag gör, och jag står för en dopningsfri idrott. Det är ju självklart. Samtidigt är det jäkligt trist om någon är dopad och snor placeringar, men jag kan tänka mig att åkare i toppen tänker mer på det. Jag är än så länge bara med för att se och lära och fokuserar helt och hållet på mitt. Går det bra är det mest en bonus. När det gäller diskussionen kring astmamedicinerna så har jag själv inte astma och tar inget, men jag tycker att de som har astma måste få medicinera. Jag är övertygad om att det finns ett sätt att lösa det här på, det har ju fungerat bra i alla år tidigare.

... framtida mål:

– Jag tycker det är himla svårt att sätta mål, men det är klart att jag som alla andra vill bli riktigt bra. Just nu vill jag surfa vidare på den här framgången jag haft i höst, och då är det svårt att tänka långt in i framtiden. Men man ser ju att det inte är några oceaner av tid i skillnad mot den absoluta världstoppen. Om man får vara frisk och göra några bra somrar och höstar kan man vara där. Men än är det många träningstimmar som inte är gjorda. Samtidigt märker man ju längre upp man kommer att det är otroligt små detaljer som skiljer i toppen. Bara att åka tio sekunder snabbare på en tremil kan göra många placeringar. Men hur mycket träning ligger bakom de sekunderna? Det är jättesvårt att säga.

... eventuell hypokondri under julfirandet inför Tour de ski-debuten:

– Inte så farligt, faktiskt. Vi brukar ofta fira jul bara med familjen, och det har inte blivit så många släktkalas. Men det har varit väldigt skönt att vara hemma, jag har inte varit här sedan i juli.

LÄS MER: ”Klart jag inte skulle tacka nej till Tour de ski”

Svenska truppen till Tour de ski

Damer: Charlotte Kalla, Stina Nilsson, Maria Rydqvist, Emma Wikén, Maria Nordström, Evelina Settlin.

Herrar: Marcus Hellner, Daniel Richardsson, Anton Lindblad, Jens Burman, Axel Ekström, Viktor Thorn.

LÄS MER: Ekström om Tour de ski-avslutningen: "Hört många skräckhistorier om den ..."

Så körs Tour de ski 2016/17

Etapp ett, 31 december: Sprint i fristil, över 1,4 kilometer, i Val Müstair, Schweiz. Tiderna i prologerna räknas, de 30 bästa åkarna i kvarts-, semifinaler och finalen får räkna av mellan 60 sekunder (vinnaren) och en sekund (30:e man).

Etapp två, 1 januari: Masstart i klassisk stil, fem kilometer för damer och tio kilometer för herrar, i, Val Müstair. Bonussekunder för topp tre i mål samt vid en bonussprint.

Vilodag 2 janauri.

Etapp tre, 3 januari: Skiathlon, över fem+fem kilometer för damer och tio+tio kilometer för herrar, i Oberstdorf, Tyskland. Bonussekunder för topp tre i mål samt vid en bonussprint för damerna och två för herrarna.

Etapp fyra, 4 januari: Jaktstart på totalresultatet efter tre etapper i fristil, över tio kilometer för damer och 15 kilometer för herrar, i Oberstdorf. Bonussekunder för topp tre i mål samt vid en bonussprint för damerna och två för herrarna.

Vilodag 5 januari.

Etapp fem, 6 januari: Individuellt lopp i fristil, över fem kilometer för damer och tio kilometer för herrar, i Toblach, Italien. Bonussekunder för topp tre.

Etapp sex, 7 januari: Masstartslopp i klassisk stil, över tio kilometer för damer och 15 kilometer för herrar, i Val di Fiemme, Italien. Bonussekunder för topp tre i mål samt vid en bonussprint för damerna och två för herrarna.

Etapp sju, 8 januari: Jaktstart på totalresultatet efter sex etapper, över nio kilometer i Val di Fiemme, Italien. Avslutas med den klassiska klättringen uppför slalombacken Alpe Cermis.