Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekström om kritiserade Tour de ski-banan: "Kommer säkert bli tajt ..."

Axel Ekström slutade 48:a när Tour de ski inleddes med sprint.
Men det är i morgon touren startar på riktigt för Garphytteåkaren – med en distansbana som fått tuff kritik av världscupledaren Martin Johnsrud Sundby.
– Det är lika för alla. Bara att köra och göra det bästa av situationen, säger Ekström.

Annons

Axel Ekström (arkivfoto).

Axel Ekström, 21, gjorde Tour de ski-debut på självaste nyårsafton.

Men för Garpyttans succéman, som är betydligt mer av en distansåkare än en sprinter, börjar touren på allvar på nyårsdagen – så själva nyårsfirandet blev det inte så mycket med.

– Vi får se om jag orkar vara vaken till midnatt. Kanske firar vid tio och går och lägger sig sedan. Men något tillsammans med resten av laget blir det, sa Ekström när NA pratade med honom vid 19-tiden.

LÄS MER: Axel Ekström åkte i prologen – blev 48:a i Tour de Ski-premiären

På söndagen väntar ett masstartslopp över tio kilometer – en tävling som blir Ekströms sjätte värlsdcupstart i karriären, men den första i klassisk stil. Därtill på en bana som kritiserats hårt av flera åkare med världscupledande norske stjärnan Martin Johnsrud Sundby i täten. 2,5-kilometersslingan som ska avverkas fyra varv är nämligen rejält knixig i de branta utförskörningarna, och Sundby tror att det kan bli rent farligt när 80 åkare i klunga ska susa nedför branterna i schweiziska Val Müstair.

– Från toppen och ned tror jag att Kjeti lJansrud (norsk OS-guldmedaljör i super-G) hade trivts bättre än 100 man som kommer i ett samlat fält. Jag är lite ängslig för att någon av svängarna ska få dramatiska konsekvenser för någon av deltagarna. Som jag ser det är det inte försvarligt. I skicross, kanske, där det är sex åkare på start. Det vore otroligt tråkigt om det skulle ske en olycka i en farlig utförskörning, säger Sundby till norska tv-kanalen NRK.

Men Ekström är inte speciellt oroad.

– Det är lika för alla. Bara att köra och göra det bästa av situationen, säger han till NA.

Du tror inte det blir farligt?

– Visst, det komme rsäkert att bli tajt. Men folk på den här nivån är så pass bra på skidorna att det säkert kommer att reda ut sig.

Och du själv, då, är du bra utför?

– Jo, jag tycker att jag brukar få till det rätt bra.

LÄS NA:S STORA REPORTAGE INFÖR TOUR DE SKI: Ekström om hemligheten bakom genombrottet: "Viktigt att hitta ro i tillvaron"

Större problem för Ekström är i sådana fall att han alltjämt är lågt rankad – hans världscupsuccé i vinter har ännu inte hunnit föra honom uppåt i listorna – och att han därför återigen kommer få starta långt bak. Av 80 åkare till start kommer Ekström få starta från position 63 i den stora klungan.

När han körde sin hittills enda masstart i världscupen, i La Clusaz för två veckor sedan, startade Ekström från 62:a plats och kunde trots en riktigt stark insats inte leta sig längre upp i klungan än 35:e plats. Och då hade han 15 kilometer att jobba på, nu bara tio.

– Det är bara att jobba på metodiskt. Det kommer nog bli tufft och tajt, men jag får försöka göra det bästa av det, säger Ekström som var nöjd med sin insats i fredagens sprintprolog, där han bara var tredje bästa svensk – bakom stjärnan Marcus Hellner och starke sprintern Viktor Thorn men före Anton Lindblad, Jens Burman och Daniel Richardsson – och bara 3,77 sekunder från topp 30-placering som hade gett en plats i kvartsfinalerna.

– Man vet inte vad man ska förvänta sig, men knappt fyra sekunder från att gå vidare får man nog vara nöjd med. Det var bra för mig att få köra ur kroppen lite grann, nu är jag inne i det. Att jag var tredje svensk spelar ingen jätteroll, vi jobbar alla mot samma mål och man hoppas bara att det ska gå bra för de andra, säger Ekström.

Ekström var 14,18 sekunder bakom kvalsegraren Sergej Ustiugov, men med bonussekunderna för topp 30 inräknade är Garphytteåkaren en minut och 14 sekunder bakom ryssen som även vann finalen. Hellner är 21:a i sammandraget och bäste svensk, Thorn är 33:a, Lindblad 59:a, Burman 78:a och Richardsson 79:a.

Efter nyårsdagen väntar en vilodag i Tour de ski, som sedan fortsätter den 3 januari. Totalt består årets tour av sju etapper över nio dagar.

Annons