Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ekström om monsterbacken: "Är lite hajpat – kommer nog upp i högre puls på en vanlig 15-kilometerstävling"

Axel Ekström tog nya världscuppoäng när Tour de ski avslutades med den mytomspunna klättringen uppför slalombacken i Val di Fiemme.
Men Garphytteåkaren var inte överdrivet imponerad av Alpe Cermis.
– Backen är lite hajpad, säger han.

Sedan första upplagan avgjordes 2007 har slalombacken Alpe Cermis, i Val di Fiemmes liftsystem, varit sinnebilden av Tour de ski.

Det är i backens 407 plågsamma höjdmeter som hjältar skapas, det är på toppen som segrare kröns. På söndagen hette vinnarna Heidi Weng och Sergej Ustiugov, men hjältar fanns det fler av. Som Garphyttans Axel Ekström, som i sin första Tour de ski, och i sin första attack av Alpe Cermis, bara var sju sekunder långsammare än den överlägsne ryssen uppför backen.

– Det kändes väldigt bra. Klart att det var väldigt jobbigt, men som jag hade förutspått det så gällde det bara att hitta sin marschfart och sedan försöka hålla den. Det går liksom inte att tävla mot andra uppför där, utan man går på i det tempot man klarar, och sedan kommer man ifatt några medan andra går ifrån, säger Ekström.

21-åringen från Klockhammar, strax utanför Örebro, hade 27:e bästa tid av alla uppför backen, och gjorde på toppen av backen upp med tysken Thomas Bing och finländaren Perttu Hyvärinen om 30:e-platsen totalt i Tour de ski. Han fick ge sig med 3,4 sekunder i den kampen, men blev 27:a på etappen och kasserade in världscuppoäng för tredje gången på lika många dagar och fjärde gången i karriären.

– Backen är lite hajpad. Klart det är häftigt att ha kört den, och det var en riktig utmaning att ta så många höjdmeter på så lite tid. Men en vanlig världscupbana är också väldigt tuff och utmanande, säger Ekström.

Är det till och med jobbigare att köra ett vanligt lopp?

– Det är svårt att säga eftersom det är två helt olika saker. Det blir mer att växla tempo på en vanlig, tuff femkilometare medan man här får allt på en gång. Men man flåsar nog mer på en vanlig 15-kilometare, man kommer nog upp högre i puls där när man har flacka partier där man kan driva upp tempot. Här blir det mer att mala på.

Totalt sett kan Ekström summera Tour de ski som en jättesuccé, med en 32:a-plats, som fjärde bästa svensk, efter sju etapper på nio dagar.

Bortsett från den inledande sprinten, den korta klassiska masstarten i Val Müstair där han blev instängd på grund av dålig rankning, och skiathlonloppet i Oberstdorf har Ekström varit topp 30 på samtliga etapper. 17:e-platsen i fredagens tiokilometersloppet i Toblach var förstås grädden på moset, karriärens hittills bästa lopp.

– Touren har varit hellyckad. Målet när jag åkte hit var att ta poäng på en deletapp, och nu var jag topp 30 på fyra och tagit poäng tre dagar i rad på slutet. Jag är jättenöjd.

Marcus Hellner blev bäste svensk på herrsidan med en sjätteplats, Stina Nilsson blev trea på damsidan.

LÄS NA:S STORA REPORTAGE INFÖR TOUR DE SKI: Ekström om hemligheten bakom genombrottet: "Viktigt att hitta ro i tillvaron"

När Ekström gick in i säsongen var det stora målet att ta en plats till U23-VM, som avgörs i Salt Lake City, USA, i början av februari. Truppen dit tas ut i mitten av veckan, och Ekström lär efter världscupsuccéerna vara given och rentav stjärna i det svenska laget.

– Jag har inte hört något men hoppas förstås att jag får åka dit. Men först och främst ska jag åka hem till Östersund, vila upp mig lite och göra en smart vecka efter den här urladdningen.

Mycket talade länge för att Ekström skulle kunna få sällskap till Salt Lake City av Zinkgruvans sprintspecialist Markus Johansson, som varit högaktuell för junior-VM som avgörs parallellt med U23-mästerskapet. Men efter att ha blivit påkörd och brutit båda stavarna i kvartsfinalen av sprinten i Sverigecupen i Östersund i lördags vågar Johansson inte längre tro på en JVM-plats.

– Jag tror att jag är ganska borta nu, säger Markus som vann sprintkvalet.

– Jag hade en rejäl formtopp och allt kändes bra, så det var riktigt surt att få avsluta redan i kvarten. Det var en kille som gjorde spårbyte in på mina skidor, så jag ramlade och bröt båda stavarna.

LÄS MER – AXEL EKSTRÖM ETAPP FÖR ETAPP I TOUR DE SKI:

Etapp 1: Ekström om kritiserade Tour de ski-banan: "Kommer säkert bli tajt ..."

Etapp 2: Axel Ekström om tuffa utgångsläget: "Stod i sitt led och väntade på att få åka"

Etapp 3: "Herregud, för någon månad sedan hade jag inte trott jag skulle vara på gränsen till poäng i Tour de ski ..."

Etapp 4: Ekström närmar sig topp 30 i Tour de ski: "Bara roliga distanser kvar"

Etapp 5: Axel Ekström om superloppet: "Då förstod jag att det gick fort ..."

Etapp 6: Hellners tips till Ekström inför monsterbacken: "Gäller att vara smart"