Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ekström om Tour de ski-avslutningen: "Hört många skräckhistorier om den ..."

Sju dagars stenhårt tävlande.
Men mest har Tour de ski blivit känt för de sista tre kilometerna – rakt upp för slalombacken Alpe Cermis. Det är en av alla utmaningar som nu väntar Axel Ekström.
– Jag har aldrig kört något liknande, säger Garphytteåkaren.

På onsdagne kom alltså beskedet att Axel Ekström, 21, får chansen som en av sex svenska herrar i Tour de ski – skidåkningens mest prestigefyllda tävling vid sidan om mästerskapen.

Garphytteåkaren, som gjorde världscupdebut så sent som förra helgen, har fått ett explosionsartat genombrott under inledningen av säsongen och imponerat både hemma i Sverige och i sina tre världscupstarter. Bland annat körde han hem en femteplats åt Sverige som stafettankare i franska La Clusaz i söndags, efter att ha spurtat ned italienska VM-medaljören och niofaldiga världscupvinnaren Federico Pellegrino.

Och nu får han alltså köra touren tillsammans med Marcus Hellner, Daniel Richardsson, Calle Halfvarsson, Jens Burman och Viktor Thorn.

– Det är fantastiskt, väldigt kul att komma med. Tillsammans med OS och VM är det ju den stora grejen som finns i skidvärlden, och det kanske är den tuffaste tävlingsformen med så många lopp på så få dagar. Det kommer var otroligt inspirerande att få åka de här tävlingarna, säger Ekström.

LÄS MER: Ekström hyllas av förbundskaptenen efter mäktiga avslutningen: ”Fantastiskt bra”

Årets Tour de ski inleds i schweiziska Val Müstair med en fristilssprint på nyårsafton och en masstart över tio kilometer i klassisk stil dagen därpå och avslutas med den klassiska klättringen uppför slalombacken Alpe Cermis i Val di Fiemme den 8 januari. Totalt väntar sju etapper, varav sex distanslopp på mellan nio och 20 kilometer, där bara ett har individuell start.

– Det är så himla svårt att säga hur man matchar värdseliten i den här typen av tävling, men jag tror att programmet passar mig. Det är många distanslopp, många masstartslopp och det ska bli kul att få tävla i klassisk stil igen, det var ett tag sedan. Jag tror att det kommer vara väldigt mycket upp och ned dag för dag, beroedne på hur man tacklar flera tävlingar på raken, säger Ekström.

Extra speciellt blir förstås den där avslutningen, 3 400 meter uppför en slalombacke på 407 höjdmeter – vilket ger en snittlutning på tolv procent – och en maxlutning på 26,5 procent.

– Jag har aldrig kört något liknande. Det som kommer i närheten är väl Åre XCO, som avslutar med en slalombacke uppför, men det går nog ändå inte riktigt att jämföra. Jag har hört diverse skräckhistorier om den där backen i Val di Fiemme, men det är bara att förbereda sig på det mentalt, säger Ekström.

LÄS MER: ”Klart jag inte skulle tacka nej till Tour de ski”

Just nu mellanandar Ekström i Östersund, där han bott sedan han tog studenten från skidgymnasiet i Torsby sommaren 2015. Men julen firas i föräldrahemmet i Klockhammar innan det i mitten av nästa vecka bär av mot Schweiz.

– Jag har lagt in en period med mängdträning den här veckan, direkt när jag kom hem från Frankrike, och sedan kommer jag släppa upp från jul och framåt mot touren. Det är fantastiskt kul att vara ute i världscupen och tävla, men det ska bli skönt att komma hemma och slappna av några dagar också, säger han.

Svenska troppen till Tour de ski

Damer: Anna Haag, Charlotte Kalla, Stina Nilsson, Maria Rydqvist, Emma Wikén, Maria Nordström.

Herrar: Marcus Hellner, Daniel Richardsson, Calle Halfvarsson, Jens Burman, Axel Ekström, Viktor Thorn.

Så körs Tour de ski 2016/17

Etapp ett, 31 december: Sprint i fristil, över 1,4 kilometer, i Val Müstair, Schweiz. Tiderna i prologerna räknas, de 30 bästa åkarna i kvarts-, semifinaler och finalen får räkna av mellan 60 sekunder (vinnaren) och en sekund (30:e man).

Etapp två, 1 januari: Masstart i klassisk stil, fem kilometer för damer och tio kilometer för herrar, i, Val Müstair. Bonussekunder för topp tre i mål samt vid en bonussprint.

Vilodag 2 janauri.

Etapp tre, 3 januari: Skiathlon, över fem+fem kilometer för damer och tio+tio kilometer för herrar, i Oberstdorf, Tyskland. Bonussekunder för topp tre i mål samt vid en bonussprint för damerna och två för herrarna.

Etapp fyra, 4 januari: Jaktstart på totalresultatet efter tre etapper i fristil, över tio kilometer för damer och 15 kilometer för herrar, i Oberstdorf. Bonussekunder för topp tre i mål samt vid en bonussprint för damerna och två för herrarna.

Vilodag 5 januari.

Etapp fem, 6 januari: Individuellt lopp i fristil, över fem kilometer för damer och tio kilometer för herrar, i Toblach, Italien. Bonussekunder för topp tre.

Etapp sex, 7 januari: Masstartslopp i klassisk stil, över tio kilometer för damer och 15 kilometer för herrar, i Val di Fiemme, Italien. Bonussekunder för topp tre i mål samt vid en bonussprint för damerna och två för herrarna.

Etapp sju, 8 januari: Jaktstart på totalresultatet efter sex etapper, över nio kilometer i Val di Fiemme, Italien. Avslutas med den klassiska klättringen uppför slalombacken Alpe Cermis.