Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elda upp rötslammet

Annons

Är det verkligen så bra att sprida rötslam på produktiv åkermark?

Om samhället ska gå mot mer ekologiskt och närproducerad mat behövs varje fält till mat. Hur klokt är det då att sprida ut ett slam som innehåller både metaller och andra kemikalier.

Bäst borde vara att enbart tillföra djurgödsel.

Hur ska man kunna veta att den närproducerade och ekologiska maten som kommer ta över allt mer i framtiden inte kommer från ett fält som slamgödslats? Har det en gång spridits rötslam så kommer det för all framtid finnas kvar spår av det i markerna.

En bättre lösning borde vara att samtliga länets kommuner går ihop och bygger en slamförbränningsugn kopplad till fjärrvärmenätet. Då kan energin som bildas användas till el och värme och ersätta fossila bränslen som olja och kol. En fosfor rik aska bildas som kan återföras kretsloppet.

Om anläggningen läggs i Kvarntorp så störs ingen bebyggelse och tekniken finns. Transporter kan ske med järnväg. Förstör inte mer bra åkermark med denna galenskap som våra barn och barnbarn kommer få lida för!

”Bonden”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel