Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eldklot över Örebro

Det var med största sanolikhet ett eldklot, en så kallad bolid, som skymtades över Närke i går kväll.

Annons

Ett väldigt ljussken som lyser upp himlen. Brandgult, med mörka kanter som övergår i grönt. Det syns bara några sekunder för att sedan försvinna bakom träden. Det är vad två, oberoende av varandra, observationer berättar från torsdagskvällen strax efter 20.30-tiden.

- Det låter som ett klassiskt exempel på en ljusstark meteor, en såkallad bolid, berättar Hans Bengtsson, meteorolog på SMHI med inritning på meteoriter.

De flesta stjärnfall som man ser från jorden är små gruskorn som brinner upp i atmosfären till följd av friktion.

Oerhört ljusstarkaMen det kommer även in lite större stenar, de kan enligt Hans Bengtsson bli mycket ljusstarka.

- För att en meteor ska kallas bolid måste den vara ljusstarkare än planeten Venus. Det är nästan så att den kan kasta skuggor. De kan komma längre ner i atmosfären, runt 100 till 50 kilometer från jordytan, exempelvis på grund av sin kemiska sammansättning. Då syns de, som i det här fallet, bara under några sekunder.

Når ner till jordenMen att stenen ska ha nått jordytan är Hans Bengtsson mycket skeptisk till.

- En gång på hundra kanske det sker. För att ha en chans att hitta ett sånt nerslag krävs ytterst exakta observationer, som foton, från olika vinklar. Att människor uppfattar det som att ”det slog ner bakom träden” är helt enkelt en synvilla. Man luras att tro att saker ligger lägre än de gör. Något som upplevs som 100 meter bort, är ofta runt 100 kilometers höjd.

Efterlysning: Fångade du fenomenet i din kamera under torsdagskvällen? MMS:a eller mejla oss!   [email protected] MMS: 72019