Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elektriskt på Linde Open

SHRA blir först i Sverige med elbilar på dragracingbanan. Vid tävlingen Linde Open 13-14 augusti är bland annat två svenska Tesla Roadster anmälda.

Totalt finns intresseanmälningar från drygt halvdussinet elbilsägare, men Teslorna har gjort sina definitiva bokningar.

Om bara någon månad lanserar Volvo sin eldrivna C30 och förhoppningen är att även Volvo finns med på startfältet i Lindesberg om en knapp månad.

Hittills på Youtube

SHRA:S ordförande Mikael Blomberg har hittills bara sett elbilar i dragracingsammanhang från USA på Youtube.

– De låter som en elvisp, men åker ifrån det mesta, säger Blomberg.

Idén föddes hos SHRA och sedan har man fått med både kommunens energi- och klimatrådgivare på BMB samt Linde Energi.

Kommunen och energibolaget har tagit på sig att ta ansvar för elbildsdelen förutom tävlingsmomentet. Olika elfordon ställs ut och man kommer att informera och puffa för elalternativet.

Lönsamt alternativ

– Jag tycker det är oerhört kul med bilar och mitt jobb går ut på att effektivisera energisystem. El är ett gångbart och lönsamt alternativ numera på fordonsidan, säger energirådgivare Nina Andreasson.

Många av de större bilmärkena har eller kommer att inom kort kunna leverare elbilar.

Få kan dock prestandamässigt mäta sig med det amerikanska företaget Teslas effekt.

Noll till hundra håller den en Ferrari stången. Över 200 kilometer i timmen lär den stegrande hästen från Maranello dra ifrån, men i dragracingsammanhang så handlar den totala körsträckan bara om 200 eller 400 meter.

– Det här blir en show i showen, men förhoppningen är att vi redan nästa år ska kunna ha en sextonbilarsstege och SM-status även på en elbilsklass, säger Mikael Blomberg.