Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever besökte stadshuset

Vad gör man egentligen på kommunen? En hel del, visade det sig under den genomgång som tredjeklassare från Kumlaby skola fick på stadshuset igår.

Annons

Lars Claeson, som jobbar på Kumla kommuns kanslienhet som bland annat konsumentrådgivare, tog emot eleverna under deras studiebesök i stadshuset. Genom en påhittad historia om Jonathan och hans lillasyster Therese fick barnen själva hjälpa till att klura ut vad kommunen egentligen sysslar med.

När Jonathan varit på toaletten och spolat efter sig, vart tar då det han spolar ner vägen?

– Till reningsverket, vet Josefin Sandberg som har en storasyster som har varit där på besök.

Kumlas vatten tas från sjön Tisaren, där flera av barnen säger att de varit för att bada och fiska. Skulle det bli något fel så finns även vattentornet i Kumla, med en vattenreserv på hela 2 miljoner liter vatten.

Dagtid går Jonathan och Therese i den kommunala skolan och förskolan. Och vill de senare besöka sin gammelfarmor kan det bli så att de besöker ... Ja, vad heter det nu?

– Jag har en gammelfarmor. Hon bor i ett sånt där hem som man bor i när man blir gammal. Det ligger brevid tandläkaren, säger Jonathan Thungren och Lars Claeson fyller i att äldreboende är det rätta namnet.

På sin fritid nyttjar Jonathan och Therese kanske de idrottshallar eller den Kulturskola som kommunen har. Och så cyklar de på den kommunala cykelbanan, som när mörkret faller av kommunen lyses upp med gatubelysning.

Men var kommer då pengarna till allt detta ifrån?

– Från skatt! Man får lön och så betalar man en del av den i skatt och så håller det på så där hela tiden, säger Anton Karlsson.

Och visst är det så, instämmer Lars Claeson. Den som bor i Kumla betalar 20 kronor i skatt på varje intjänad 100-kronors sedel.

Besöket avslutades med en kort rundvandring i stadshuset. Bland annat gick man upp till Bjelkemässen. Vapensköldarna i trapphuset intresserade särskilt eleverna – efter ett besök förra torsdagen på mässen i Sannahed gör eleverna nu sina egna personliga vapensköldar i skolan.

– Vi läser om Kumla och Närke just nu, och åker då ut en gång i veckan på studiebesök till olika platser. Det ger mycket mer att besöka platser än att enbart läsa om dem, säger deras lärare Birgitta Fasth.

Annons